Koronavírus: Belgiumban tovább csökken az új fertőzöttek száma

Koronavírus: Belgiumban tovább csökken az új fertőzöttek száma

A belga közegészségügyi intézet legfrissebb adatai szerint tovább csökken az új koronavírusos fertőzettek napi átlaga az országban.

December 24-e és január 3-a között napi átlagban 1600 ember tesztje volt pozitív, ami az azt megelőző hasonló időszakhoz képest 31 százalékos csökkenést jelent. A halálozások számának napi átlaga 68 volt az utóbbi hét nap folyamán, 21,8 százalékkal kevesebb, mint az az előtti héten. A járvány kezdete óta összesen 6 974 818 tesztet hajtottak végre Belgiumban.

Alexander de Croo belga miniszterelnök a hét végén emlékeztetett arra, hogy a koronavírus elleni küzdelem még korántsem ért véget, ezért a korlátozó intézkedések lazítására fokozatosan és valószínűleg csak március után kerülhet sor.

Mint mondta, enyhítéseket akkor fognak majd bevezetni, ha az új fertőzöttek napi átlaga nem lesz több 800-nál.

“El kell kerülnünk azt, hogy a járványgörbe újra negatív irányba forduljon át. Nem szabad egy harmadik járványhullámot megengednünk, mert az rosszabb lesz, mint a második. Egy esetleges harmadik hullámot már nem is tudnánk kezelni”

– hívta fel a figyelmet a kormányfő.

“A szomszédos Hollandiában továbbra is igen magas, 8600 feletti az új azonosított fertőzöttek napi átlaga”

– derül ki a holland közegészségügyi szolgálat hétvégi adataiból. Az új fertőzöttek aránya 5 százalékkal emelkedett az elmúlt napokban, azonban 13 százalékkal csökkent az előző két hét adataihoz képest. A helyi sajtó felhívta a figyelmet, hogy ez annak is tulajdonítható, hogy kevesebb tesztet hajtanak végre az egészségügyi hatóságok. Csökkent a halálozások száma is.

A helyi sajtó arról is beszámol, hogy a holland kórházak nehéz helyzetben, vannak a túlzsúfoltság miatt.

Jelenleg 2000 beteget kezelnek egészségügyi intézményekben, 15 százalékkal többet, mint két héttel ezelőtt, néhány fertőzöttet német kórházakba szállítottak át intenzív ápolásra. Négy nagyváros, Amszterdam, Rotterdam, Hága és Almere a fertőzés melegágya, ezeken a helyeken a legmagasabb a fertőzöttek napi aránya. Luxemburgban az egészségügyi minisztérium vasárnap közölt adatai szerint szombaton 21 új koronavírusos fertőzöttet regisztráltak, és ketten haltak bele a járvány okozta betegségbe. A valamivel több, mint félmillió lakosú nagyhercegségben a kór helyi megjelenése óta közel 47 ezren kapták el a fertőzést, és 503-an haltak meg.

Kapcsolódó cikkek