illusztráció

Elfogták a német vonatokkal próbálkozó merénylőket

Elfogták a német vonatokkal próbálkozó merénylőket

Őrizetbe vett két embert szerdán a prágai repülőtéren a cseh idegenrendészet annak gyanújával, hogy közük volt a németországi vasútvonalakon 2018 októberében és decemberében megkísérelt merényletekhez.

Ezzel összefüggésben őrizetbe vettek a minap Bécsben egy iraki férfit Bécsben. Eva Kropácová, a cseh rendőrparancsnokság szóvivője újságíróknak nyilatkozva megerősítette az erről szóló információkat, amelyeket korábban a CTK cseh hírügynökség közölt.

“Megerősíthetjük, hogy a cseh idegenrendészet szerdán őrizetbe vett két külföldi állampolgárt a Václav Havel prágai nemzetközi repülőtéren, akiket az ICE gyorsvonatok elleni németországi terrortámadások kitervelésével gyanúsítanak”

– mondta.

Kropácová szerint a gyanúsítottak a rendőrségi fogdában vannak.

“Ausztria kérte a kiadatásukat, ennek lehetőségéről egy cseh bíróság fog dönteni”

– tette hozzá.

A két külföldit egy Bécsben kiadott letartóztatási parancs alapján vették őrizetbe, nem sokkal az után, hogy megérkeztek Csehországba.

A bécsi ügyészség szerdán számolt be arról, hogy őrizetbe vettek hétfőn egy 42 éves iraki férfit a városban, akit azzal gyanúsítanak, hogy terrortámadásokat kísérelt meg németországi vasútvonalakon 2018 októberében és decemberében.

Tavaly október 7-én több tettes acélsodronyt feszített ki a felsővezetékekre a Nürnberg és München közötti vasútvonalon Allersbergnél.

A kötél kárt okozott egy Intercity-Express vonat szélvédőjében, de a járművet nem sikerült kisiklatni, így személyi sérülés nem történt. A másik esetben betonlapokat helyeztek a sínre egy berlini vonalon, és csak technikai hibák miatt nem következett be végzetes kimenetelű szerencsétlenség.

A nyomozók arab nyelvű írásokra és az Iszlám Állam dzsihadista szervezet zászlajára bukkantak a helyszínen, ami felvetette a terrorcselekmény gyanúját.

Az elfogott férfi beismerte, hogy ő hajtotta végre a támadásokat, de tagadta, hogy terrorista lenne. Azt állította, hogy nem voltak társai. Lapértesülés szerint a menekültstátussal rendelkező gyanúsított 15 évig szolgált az iraki hadseregben, és Ausztriában egy biztonsági vállalat alkalmazottjaként dolgozott. Prágai sajtójelentések szerint a három őrizetbe vett férfi rokonszenvezett az Iszlám Állam terrorista szervezettel.

Kapcsolódó cikkek