Prága, forrás: pixabay.com

32 000 milliárd forintnyi támogatást kapott Brüsszeltől Prága

32 000 milliárd forintnyi támogatást kapott Brüsszeltől Prága

Mintegy 2000 milliárd korona, átszámítva 32 000 milliárd forintnyi támogatást kapott húszéves európai uniós tagsága alatt az uniós alapokból Csehország, míg a közös kasszába eddig 876,6 milliárd koronát fizetett be. Ezt közölte hétfőn a cseh pénzügyminisztérium, amelynek kimutatását a CTK állami hírügynökség ismertette.
Az összeg legnagyobb részét, 44 százalékát az Európai Unió kevésbé fejlett régióinak támogatására szolgáló strukturális alapokból kapta Csehország, 25 százalék a mezőgazdaságba irányult, míg 20 százalékot a kevésbé fejlett tagállamokat támogató kohéziós alapból folyósítottak.

Az utóbbi három évben Csehország számára jelentős bevételi forrást jelent a az európai uniós NextGeneration EU (NGEU) program is – mutatott rá a tárca. Tavaly az NGEU programból 39,5 milliárd korona érkezett az országban, ami az összes éves bevételnek mintegy negyede. A legnagyobb összeget – 191,9 milliárd koronát – 2015-ben kapta Csehország, míg tavaly 156,2 milliárd korona érkezett Brüsszelből Prágába.

A 2004 óta EU-tag Csehország eddig minden évben több pénzt kapott az uniótól, mint amennyit a közös kasszába befizetett.

Kapcsolódó cikkek