forrás: pixabay.com

Koronavírus: mérsékelni kell a járványban elszenvedett mentális károkat

Koronavírus: mérsékelni kell a járványban elszenvedett mentális károkat

A kormány nyitott arra, hogy mérsékelje azokat a károkat, amelyeket a diákok szenvedtek el az elmúlt másfél évben a koronavírus-járvány alatt a személyes jelenlétű oktatás hiánya miatt. Ezt mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter abban a videóban, amelyet kedden töltöttek fel Ujhelyi István szocialista EP-képviselő Facebook-oldalára.

Gulyás Gergely a videóban elmondta, Ujhelyi István és az oktatási érdekképviseletek keresték meg, hogy egyeztessenek a járvány oktatásra gyakorolt hatásairól.

“A feladat az közös, és a cél is közös, ez egy politika felett álló feladat, hogy az oktatás újrainduljon mindenki személyes jelenlétében (…), másfelöl, hogy azokat a károkat minimalizálni tudjuk, amit a személyes oktatás hiánya okozott”

– fogalmazott a miniszter, majd hozzátette, mivel kellő mennyiségű vakcina áll rendelkezésre Magyarországon, ezért semmi akadálya nincs annak, hogy az oktatás szeptembertől személyes jelenlét mellett folytatódjon. Gulyás Gergely köszönetet mondott a pedagógusoknak, akik biztosították, hogy az oktatás folyamatos legyen, és

“reméljük, hogy a diákok ezután nem kerülnek olyan helyzetbe, hogy már ne személyesen legyenek jelen az iskolában”.

Ujhelyi István a videóban azt mondta, az Európai Parlament közegészségügyi bizottságának tagjaként korábban Lélekvakcina néven hirdetett programot, amelyben a koronavírus lelki hatásaira és ezzel kapcsolatos kormányzati lépések szükségességére hívta fel a figyelmet. A politikus ezzel kereste meg a kormányt, majd a témáról hétfő délután egyeztettek a Miniszterelnökségen. A megbeszélésen részt vett továbbá Szabó Zsuzsanna és Totyik Tamás a Pedagógusok Szakszervezete, Nagy Erzsébet és Fehér Tibor a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete képviseletében, Szlankó Viola, az UNICEF Magyarország gyermekjogi vezetője, valamint Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár. Ujhelyi István a videó megjelenése után az mondta, hogy a szakértők közösen készített javaslatcsomagjában többek között a jelenleg igénybe vehető iskolapszichológusi hálózat állapotának, valamint a koronavírus-járvány gyermekekre gyakorolt mentális hatásainak mielőbbi és átfogó felmérése is szerepel. Szorgalmazták, hogy induljon olyan általános tájékoztató kampány is, amely tudatosítja a mentális egészség fontosságát, illetve a mentális segítségnyújtás lehetőségeit.

Kapcsolódó cikkek