forrás: pixabay.com

Hogyan válasszunk jó trambulint az egész családnak?

Hogyan válasszunk jó trambulint az egész családnak?

A trambulin egyszerű módja a gyermekek és a felnőttek energiájának levezetésére, az erőnlét növelésére és a fantasztikus szórakozásra. Az idő egyre melegebb lesz, ami jó az egész családnak, hogy többet legyetek a szabad levegőn és játszva vészeljétek át a pandémia okozta, remélhetőleg rövid idejű és átmeneti bezártságot.

Ilyenkor előny, ha nagy kert tartozik a családi házhoz. Az alábbi cikkből megtudhatod, hogy milyen formájú és típusú trambulint célszerű beszerezned és mire figyelj oda a súlykorlátnál.

Melyik a legjobb trambulin-forma?

A trambulinok esetében négy alapvető geometriai kialakításról beszélhetünk. Ilyen típusokkal rendelkezik a Kondition, Aga, Acra Sport Fit, Mappy és a Spartan termékei.

Kerek: ez a legnépszerűbb trambulin-forma és igen jó ár-érték arányban – 30 000 és 140 000 forint közötti tartományban –   keresgélhetsz a lehetőségek között.

Téglalap alakú: versenyzők és sportolók számára ideális. Ennek a típusnak jobb a visszapattanása, mivel nagyobb mértékben elnyeli az ugró erejét.  A téglalap alakú modellek felépítése költségesebb, több támaszt és rögzítőt igényelnek, mint a kerek trambulinok.

Négyzet: ezek magukba foglalják a kerek és a téglalap alakú alakzatok pozitív tulajdonságait. A négyzet alakú trambulin ugrófelülete nagyobb, mint egy hasonló méretű kerek termék, és hatékonyabb a visszapattanása, mint a kerek változaté. A négyzet alakú forma jó kihasználtságot biztosít.

A trambulinok népszerűek, míg a kisebb verziók biztonságos, kényelmes szórakozást biztosítanak a kisgyermekek számára. A fitnesz trambulinok, más néven rebounderek, szintén jelentős fitneszeszközök a felnőttek részére.

Az eszközök terhelhetősége, avagy túlsúlyosan ne ugrálj!

Ilyenkor arra kell figyelned, hogy a megadott súlykorlátozást ne lépd túl! A gyerek trambulinok esetén az életkori ajánlás 3 éves kortól javasolt és a maximális súlyhatár a legtöbb esetben 150 kg. Természetesen használhatja az egész család, viszont figyelj oda, hogy tartsátok be a 150 kg-os terhelést, ellenkező esetben a trambulin rugói tönkre mennek és kiszakadhat a háló is.

Fontos-e a biztonsági háló?

A trambulint használva, ugrálás közben sok energia szabadul fel és ilyenkor kicsit elveszítheted a valóságérzetedet, pláne a kisgyermek, aki szinte fel sem fogja milyen erővel ugrál. Ezért rendkívül fontos a védőháló megléte, mert szó szerint megvéd a kieséstől és a komolyabb sérülésektől. Az online webshopokban lehet kapni védőháló nélküli, egyszerű terméket viszont ezt nem ajánlják kisebb gyermekek számára. A sokoldalú kínálatban a profin kialakított, védőhálós trambulinok jobban elterjedtek. A trambulin védőhálóján cipzáras „ajtó” van, ami lehetővé teszi a kényelmes a ki- és bejutást és ezek a típusok hitelesítéssel rendelkező, bevizsgált termékek. Szóval nyugodtan ugorhatsz jó magasra. Azonban használat előtt mindenképp olvasd el a leírást. Vannak még az úgynevezett „kapaszkodós” trambulinok – Zonex és Duvlan termékei – viszont ezeknél a biztonsági védelem csak a kapaszkodó, hátrány továbbá a 100 kg-os súlykorlát. Az ilyen eszközöknél mindig kell, hogy legyen felnőtt, aki vigyázz a gyermek testi épségére.

Sportolj a családdal együtt!

A kertben felállított eszköz nagyszerű szórakozás az egész család számára, valamint hatékony testmozgás. Egy kis kereséssel és összehasonlító vásárlással nagyszerű trambulint tudunk találni családunknak. Az sem hátrány, hogy a trambulinon való ugrálás kellemesen javítja a fizikai állapotot, égeti a testzsírt. Ennek megfelelően a család valamennyi tagja örömét lelheti ebben a sportban, javul a vérkeringésünk, a fizikai állapotunk és a légzési funkciónk.

További előny, hogy bármikor használhatod, csak az időjárási körülményekre kell tekintettel lenni, viharban vagy esőben nem célszerű ugrálni.

Kapcsolódó cikkek