Érvénybe lépett a vörös kód a kánikula miatt

Érvénybe lépett a vörös kód a kánikula miatt

A hőség miatt kedd reggeltől szerda estig ismét kiadta a vörös kód figyelmeztetést az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

A rendelkezés azt is jelenti, hogy adott esetben a hajléktalan embereket fogadniuk kell a nem nekik fenntartott bentlakásos szociális intézményeknek is. Az Emmi hétfői közleményében tudatta, az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzését és az országos tisztifőorvos hőségriasztását figyelembe véve június 29-én 8 órától június 30-án 20 óráig kiadta a vörös kód figyelmeztetést.

“Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, kedden és szerdán is meghaladja a 27 Celsius-fokot a napi középhőmérséklet”

– írták.

A közlemény szerint a vörös kódnak két fontos célja van: egyrészt felhívja a társadalom figyelmét a rendkívüli helyzetre, másrészt a speciális eljárásrend alatt a szociális szektorban a diszpécser jelzése alapján minden intézménynek fogadnia kell a hajléktalanokat, attól függetlenül, hogy kiknek nyújtanak szolgáltatást.

A tárca felhívta a figyelmet, hogy ha valaki bajba jutott embert lát, hívja a regionális diszpécserszolgálatot, amely a jelzések alapján azonnal tud intézkedni.

Kapcsolódó cikkek