Jön a kánikula

Jön a kánikula

Itt az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) csütörtöki jelentése.
Időjárási helyzet Európában:

A Skandináv-félsziget déli része fölött elhelyezkedő anticiklon középpontja kelet felé helyeződik, aminek hatására Skandinávia déli és keleti felén, valamint a balti térségben a leszálló légmozgások a meghatározók. Dél-Európa időjárását szintén anticiklon alakítja. Ezeken a területeken általában kevés a felhő, sokat süt a nap, csapadékról nem érkezik jelentés. Izland térségében ciklon örvénylik, aminek hidegfrontja a Brit-szigetek északi területeit is eléri.

Nyugat-Európa partvidékén sekély ciklonhoz kapcsolódó felhőzet húzódik, az Ibériai-félsziget északi részén zivatarok is kialakulnak. Közép-Európa felett magassági hidegörvény helyezkedik el, amelynek felhőzetéből többfelé alakul ki zápor, zivatar. A hidegcsepp és a balti térségbe húzódó anticiklon összeáramlási zónájában is előfordulnak záporok, zivatarok. A Kárpát-medence időjárását holnap még a fent említett magassági hidegörvény alakítja.

Várható időjárás az ország területén péntek estig:

Csütörtökön a kevés fátyolfelhő és az erősebben megnövekvő gomolyfelhők mellett általában többórás napsütés várható. A keleti, északkeleti megyékben, valamint a Nyugat-Dunántúlon elszórtan alakulhat ki zápor, az északkeleti harmadban zivatar is valószínű. Éjszaka az Északi-középhegység tágabb környezetében és a Dunántúlon lehetnek felhősebb körzetek, és arrafelé várhatók záporok, zivatarok.

Pénteken általában több órára kisüt a nap, emellett erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés. Több helyen valószínű zápor, zivatar – nagyobb számban a délutáni, esti órákban, és kiemelten az északi országrészben. Néhol akár heves zivatar is kialakulhat. A déli, délkeleti szél pénteken többfelé megélénkül, az Észak-Dunántúlon helyenként megerősödik, de intenzívebb záporok, zivatarok környezetében is lehetnek erős vagy viharos széllökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 19 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 26 és 32 fok között alakul.

Kapcsolódó cikkek