Jó évre számítanak a fürdők

A magyar fürdők árbevétele az idei nyári szezonban az év első öt hónapjának kedvező eredményei alapján a tavalyinál négy százalékkal több, 40 milliárd forint lehet. Ezt mondta a Magyar Fürdőszövetség főtitkára az MTI érdeklődésére.

Juhász Szabolcs tájékoztatása szerint tavaly a június-július-augusztusi hónapokban a magyarországi gyógy- és élményfürdők fürdőszolgáltatásokból származó árbevétele átlagosan 3-4 százalék között emelkedett az előző évhez képest. Hozzátette, több fürdő hasonló emelkedésre számít az idén nyáron is, ám ez nagymértékben függ attól, hogy milyen lesz az időjárás. Az év eddig eltelt időszaka bizakodással tölti el a fürdőüzemeltetőket, a hazai lakosok nagyobb utazási kedve a fürdőkben is érződik – mondta.

Ismertetése szerint a kelet-magyarországi fürdők átlagosan 1,6 százalékkal növelték árbevételüket tavaly, a nyugat-dunántúliak 7 százalékkal. A Budapesten és agglomerációjában található fürdők árbevétele 3,9 százalékkal emelkedett. A nyári szezon forgalmának leginkább kitett fürdők az ország keleti felében találhatók, ahol a nyári bevétel aránya az éves árbevételen belül meghaladta a 68 százalékot. Budapesten és agglomerációjában a fürdők bevételének 48,9 százaléka koncentrálódott a nyári időszakra. A Magyar Fürdőszövetség kutatásában részt vevő fürdők tavaly június-augusztus között 5,7 millió vendéget fogadtak. A szervezet főtitkára az idei szezonban is hasonló eredményre számít, ugyanakkor kedvező időjárás esetén ez a szám tovább növekedhet 2-3 százalékkal.

A fürdőszövetség 36 tagja körében végzett felmérés kimutatta azt is, hogy 2013 nyarán átlagosan a fürdőszolgáltatások árbevételének 11 százalékát fizették SZÉP-kártyával. Budapesten és környékén az árbevétel 7,6 százalékát, míg az ország további fürdőinél 12,3-13,5 százalékát tette ki a SZÉP-kártyás forgalom. Juhász Szabolcs szerint ez a szám az idén növekedhet, hiszen az emberek egyre jobban ismerik a SZÉP-kártya funkcióit. Ezt bizonyítja az is, hogy 2013-ban 20,8 százalékkal nőtt a SZÉP-kártya felhasználás a fürdőkben, és az idei év első 5 hónapjában tovább emelkedett, köszönhetően a május végén lejáró korábbi befizetések felhasználására ösztönző kampánynak is. Magyarországon a természetes vizek strandjait nem számítva összesen nagyjából 200 gyógy-, és élményfürdő működik.