Uniós támogatás az NFM-nek

uniós támogatásAz Új Széchenyi Terv támogatásával dolgozza ki az infokommunikációs, energetikai és fejlesztéspolitikai szakterület hosszú távú tervdokumentumait a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM), a 2014-2020 közötti időszakra szóló hatásvizsgálatok és stratégiák megalkotását célzó, márciusban kezdődött projekt szeptemberben zárul, teljes költségvetése 175 millió forint. Erről tájékoztatta a szaktárca pénteken az MTI-t.

Az NFM közleménye szerint május végén készült el a nemzeti mobilfizetési rendszer működési kereteit rögzítő jogszabályokhoz szükséges hatásvizsgálat, valamint egy elemzés a feketegazdaság elleni fellépés lehetőségeiről az infokommunikációs iparág területén. Folyamatban van a Nemzeti Energiastratégiához kapcsolódó szemléletformálási cselekvési terv és az épületenergetikai stratégia előzetes anyagainak kimunkálása is. A projekt részeként nyerhet végleges formát egyebek mellett a Nemzeti Infokommunikációs Szakpolitikai Stratégia, a Nemzeti Űripari Szakpolitikai Stratégia, az infokommunikációs szektor 2014-2020 közötti fejlesztési irányairól szóló Zöld Könyv vagy a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia.

Az Államreform Operatív Program projektje európai uniós forrásból biztosít finanszírozást a tárcák számára stratégiai tervdokumentumaik kidolgozásához. A minisztériumi, háttérintézményi és külső szakértők bevonásával készülő anyagok a követendő szakpolitikai irányok kijelölésével alapozzák meg a kormányzati munkát. A koncepciók a piaci szereplők orientációját is segítik, a vállalkozások a dokumentumok alapján tervezhetik, ütemezhetik saját fejlesztési elképzeléseiket – közölte a szaktárca.