Dinamikusan nőtt a K&H jelzáloghitel-állománya

Dinamikusan nőtt a K&H Bank jelzáloghitel-állománya az utóbbi időszakban, az őszi kampányban megduplázódott a hitelállomány az előző év hasonló időszakához viszonyítva. Ezt mondta Bába Ágnes, a hitelintézet lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese az MTI-nek.

A bank jelzáloghitelei elsősorban az ország középső részében bővültek, Budapesten kötötték a legtöbb új szerződést. Folyamatosan nő a bank piaci részesedése a jelzáloghitelek nyújtásában, s nő az átlagos hitelállomány is az elmúlt évhez képest.

Az újonnan kihelyezett lakáshitelek terén a K&H piaci részesedése 16,3 százalékot ért el szeptemberben. Az új jelzáloghitelek kihelyezése szeptember végéig 26,6 milliárd forintot tett ki. A vezérigazgató-helyettes elmondta: tekintettel arra, hogy az elemzések szerint egyelőre a lakásárak lényegesen még nem emelkednek, az átlagos hitelnövekmény annak a következménye, hogy az úgynevezett prémium ügyfélkört hitelezi a bank nagyobb arányban. A K&H Banknál a prémium ügyfél átlagos megtakarítása ötmillió forint fölött van.

Budapest mellett a K&H-nál a vidéki nagyvárosok közül Kecskemét, Győr, Debrecen, Székesfehérvár és Szombathely mutatta a legdinamikusabb bővülést a jelzáloghitelezésben. A kölcsönök több mint 90 százalékát az új, illetve használt lakások vásárlására veszik fel az igénylők, a szabad felhasználású hitelek aránya csak néhány százalékot ér el. Bába Ágnes elmondta, hogy a támogatott hitelek korábbi kamatelőnye ez évre megszűnt a piaci alapú kölcsönökhöz viszonyítva, ez a rendszer az év végén le is zárul. A vezérigazgató-helyettes rámutatott, az átlagos hitelösszeg 7-8 millió forint között van, a K&H-nál az idei évben az 1 éves kamatperiódusú hitelek voltak a legnépszerűbbek, de az elmúlt időszakban már az új igénylések 7-8 százalékát hosszabb (3, 5 éves) kamatperiódussal választották az ügyfelek.

Bába Ágnes kifejtette, a payment to income (PTI) mutató jövő év január elsejétől tervezett fokozottabb érvényesítése (a jövedelemarányos törlesztési szabályok szigorítása) lényegesen nem befolyásolja majd a bank eddigi hitelezési politikáját. A hitelintézetnél eddig is az igazolt jövedelmet bemutató okiratok alapján lehetett kölcsönhöz jutni.

Megugrott a bankkártyák száma is a K&H-nál, lakossági betéti és hitelkártyák esetében már együttesen 600 000 kibocsátott plasztikot regisztráltak. A hitelintézet érintés nélküli, lakossági ügyfélkörnek kibocsátott, úgynevezett paypass betéti és hitelkártyáinak száma meghaladta a 100 000 darabot, melyekkel a kibocsátás óta elvégzett összes érintés nélküli tranzakció együttes értéke szeptember végén elérte a 900 millió forintot – ismertette a vezérigazgató-helyettes.