Online tolják a dzsihádista nejek

Egyebek mellett azt tanítja az Iszlám Állam terrorszervezet internetes kampányában a dzsihadisták feleségeinek, hogyan készítsenek ízletes palacsintát a harcokból fáradtan hazatérő terroristáknak.

“Allah katonáinak fogsz főzni” – üzentek az Irakban és Szíriából harcoló férfiak asszonyainak. A szélsőséges szunnita szervezet nemrégiben indított online kampányában ételrecepteket és varrási tippeket oszt meg a dzsihadisták nőrokonaival, hogy azok boldoggá tehessék a harcokból visszatérő terroristákat – olvasható vasárnap az RT orosz televízió tudósításában.

Az Iszlám Állam al-Zavra címen októberben indított internetes kampányt azért, hogy kijelölje a nők szerepét a dzsihadista élet mindennapjaiban. Céljuk, hogy “felkészítsék nővéreiket a szent háború harcmezejére”. Az eddig sikeresnek tűnő kampányban egyebek mellett a főzés fontosságára hívják fel a figyelmet. Olyan egészséges ételek elkészítését igyekeznek megtanítani, amelyek elegendő energiával látják el a keményen dolgozó radikálisokat egy hosszú nap során.

A szélsőségesek az interneten lépésről-lépésről, képekkel illusztrálva mutatják be, hogyan kell tökéletes palacsintát készíteni a Közel-Keleten harcoló “éhes mudzsahedeknek”. Az instrukciók az étel felszolgálására is kitérnek, szerzőjük például hangsúlyozza, hogy a reggelire vagy vacsorára fogyasztandó palacsintákat mézzel kell tálalni. Az első receptet november elején tették közzé, de varrási és egészségmegőrzési tippeket is megosztanak olvasóikkal – tudatta a Vocativ című amerikai hírportál. Az online hadjárat több felületen fut párhuzamosan, egyebek mellett a Facebook és a Twitter közösségi oldalon, valamint a YouTube videomegosztó portálon.

Az Iszlám Állam – ellentétben más terrorhálózatokkal, például az al-Kaidával, amelyek általában rejtőzködve, az internet “sötét zugaiban”, névtelenül terjesztik anyagaikat – nyíltan jelen van a világhálón, a feltöltött videotartalmak minősége az online játékokéval vetekszik. Szakértők szerint az IÁ napi 40 000 Twitter-üzenetet küldött az iraki Moszul városa ellen indított offenzívája idején, kikerülve a spamszűrőket, ami mutatja, hogy e szélsőséges milícia milyen otthonosan mozog az új médiaközegben.