Erősödéssel nyithatnak a nyugat-európai piacok

Erősödéssel nyithatnak a nyugat-európai piacok

Erősödhetnek pénteken nyitáskor a fontosabb nyugat-európai indexek, az IG piackutató elemzői szerint a londoni FTSE-100 index 22 ponttal, a frankfurti DAX-30 index 56 ponttal, a párizsi CAC-40 index 22 ponttal nőhet.

Csütörtökön Amerikában pozitív tartományban zárt a New York-i tőzsde, és péntek reggel Ázsiában is erősödés volt, leginkább Japánban. A nemzetközi hangulat kedvező és elemzők szerint Európában is pozitív tőzsdenyitásra kell számítani. Pénteken makrogazdaság adatok mozgathatják a nyugat-európai piacokat. A legfontosabb az Európai Unió októberi előzetes inflációs adata lesz, amely jelzésértékű az egész európai gazdaság helyzetével kapcsolatban. Ha az infláció tovább lassul, az felerősíti a deflációs félelmeket, illetve annak lehet bizonyítéka, hogy az Európai Központi Bank még mindig nem tett eleget inflációs célszámának eléréséhez.

Új adatok jelennek meg az EU-s munkanélküliek szeptemberi számáról is, és Németországban a kiskereskedelmi forgalom szintén szeptemberi statisztikáit közlik, amely a német részvénypiac szempontjából lehet fontos.

    Franciaországban a lakossági fogyasztás és az ipari termelés múlt havi változásáról érkeznek adatok.

A vállalati negyedéves jelentések szezonja tovább folytatódik Európában és délutántól már az amerikai piacokra is érdemes lehet figyelnie a kereskedőknek az ottani makrogazdasági adatok – személyi jövedelmek és kiadások, Michigan egyetem fogyasztói hangulatindexe – miatt is. 
Csütörtökön a londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 0,15 százalékos javulással 6463,55 ponton zárt, Frankfurtban a DAX-30 0,35 százalékos többlettel 9114,84 ponton végzett, Párizsban a CAC-40 0,74 százalékkal 4141,24 pontra gyengült.