fotó: pixabay.com

Újraindul az Otthon melege program

Novembertől ismét segít a kormány azoknak, akik le akarják cserélni a háztartási nagygépeket otthon. Az új kiírással a kormány kétmilliárd forint vissza nem térítendő támogatással járul hozzá a családok energiafelhasználásának csökkentéséhez. A hírt Weingartner Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) fenntarthatóságért felelős államtitkára jelentette be.

Az államtitkár ismertette, a program célja, hogy a lakosság olyan hűtő, fagyasztó, valamint mosógép készülékeket szerezzen be, amelyek hozzájárulnak a rezsiszámlák csökkentéséhez. Három kategóriát különít el a tárca a program meghirdetésekor.

“Az A+ kategóriában háztartásonként 20 000 forintra, az A++-ban 40 ezer forintra, az A+++ kategóriában pedig 45 000 forint támogatásra lehet pályázni”

–  tette hozzá.

A tárca számításai szerint attól függően, hogy ezek közül milyen energiaosztályú berendezést választ egy család, évente akár tizenkétezer-húszezer forint megtakarítás is elérhető.

A pályázati kiírást és útmutatót a szaktárca pénteken tette közzé ezen a weboldalon. A pályázatokat régiónként eltérő időpontokban november 5. és 19. között lehet benyújtani, kizárólag elektronikusan, ügyfélkapun a rendelkezési keret kimerüléséig.

A tárca a tavalyi 600 millió forintos induló támogatási összeget, a tavalyi érdeklődésre és a felhasznált összegek nagyságrendjére tekintettel kétmilliárd forintra emelte.

Weingartner Balázs elmondta, hogy az otthon melege programban mostanáig 10 alprogramot hirdettek meg, ezeknek egy része az épületek energiahatékonyságának javítására, valamint olyan megújuló energiát hasznosító berendezések telepítésére, vásárlására szolgált, amelyekkel az energiafelhasználás csökkenthető. Eddig négy alprogram indult a háztartási nagygépek cseréjére – tette hozzá.

“A programmal a kormány eddig több mint 200 000 háztartás energetikai korszerűsítéséhez járult hozzá, mintegy 30 milliárd forint támogatással. A  korszerűsítéseknek évente 260-270 millió kilowattóra lakossági energia-megtakarítás köszönhető, amely nagyjából 95 000, átlagos méretű magyar háztartás éves elektromos energiafogyasztása”

– mondta.

Azt is megjegyezte, hogy az Otthon melege programnak köszönhetően évente, átlagosan

10 milliárd forint rezsiösszeg marad a programban részt vevő magyar családoknál.

Ez háztartásonként évente 10 000 forinttól akár 180 000 forintig terjedő megtakarítást jelent. Emellett jelentős a környezetkímélő hatása is van, hiszen minden évben 100 000 tonnával csökken a szén-dioxid-kibocsátás – ismertette az államtitkár.

Kapcsolódó cikkek