forrás: pixabay.com

A számunkra tökéletes mosógép kiválasztása

A számunkra tökéletes mosógép kiválasztása

A kereskedelmi forgalomban kapható mosógépek átlagos élettartama 8-12 év körüli. Ez lényegesen alacsonyabb, mint a korábbi évtizedekben megszokott, de ennek is megvan az oka. Utánajártunk, mit érdemes tudni a mosógépekkel kapcsolatban, ha már új készülék vásárlására kényszerülünk. De mielőtt nekilátnánk a különböző szempontok kivesézésének, maradjunk kicsit az élettartam kérdésénél…

Az utóbbi években az innovatív technológiák jelentős mértékben meghatározták a háztartási nagygépek gyártását is, ebből a sorból természetesen nem maradhattak ki a mosógépek sem. Minél több innováció jelent meg, illetve minél energiahatékonyabbá váltak ezek a gépek, a felhasználók annál inkább elavultnak érezték a tízéves készülékeiket. Felgyorsult a vásárlási ciklus, ami arra ösztönözte a gyártókat, hogy a minél jobb ár-érték arány biztosítása érdekében rövidebb élettartamra optimalizálják a mosógépeket. Ez nem jelenti azt, hogy rendszeres szervizeléssel, gondos használattal és némi szerencsével ne használhatnánk őket akár 15-20 évig, de nagy valószínűséggel – akár önszántunkból, akár kényszerból – tíz év után új gépet kell vennünk…

Új készülék vásárlása előtt sorjáznak a kérdések. A legrosszabb, amit tehetünk, ha bárminemű tájékozódás nélkül hazavisszük az első szembejövő készüléket, vagy azt, amit épp az aktuális reklámban láttunk. Érdemes ennél kicsit alaposabban megközelíteni a kérdést!

A hazai forgalomban jellemzően három különböző mosógép-típussal találkozunk. A hagyományos, előrefelé nyíló ajtóval rendelkező gépeket senkinek sem kell bemutatni, anyáink évtizedek óta használják őket. Kevésbé elterjedtek azonban az úgynevezett felültöltős mosógépek, amelyek túlzás nélkül bármely fürdőszobában elférnek, azonban az energiatakarékosságuk hagy némi kívánnivalót maga után, így még a mosószerrel sem bánnak túl gazdaságosan. De ha nincs hely, nincs választásunk sem. A két típus közötti alternatív megoldásnak tekinthetők a keskeny elöltöltős gépek, amelyek jellemzően 15 centiméteres sávot „takarítanak meg” a hagyományos készülékek helyigényével összehasonlítva.

Az egyszerre mosható ruha mennyiségével kapcsolatban is döntést kell hoznunk.

Nincs túl könnyű dolgunk, hiszen az alapvető ajánlások sokszor egyáltalán nem segítenek. Egyszemélyes háztartások esetében ideális választás lehet egy 4 kilogrammos töltet befogadására alkalmas gép, párok számára 5-6 kg ajánlott, gyermekes családok részére a 7 kg feletti gépek jelenthetnek jó választást. Érdemes megemlíteni, hogy a magasabb minőségi osztályba tartozó gépek esetében gyakran rendelkezésre áll úgynevezett súlyautomatika, amely a töltet nagyságához mérten szabályozza a víz és a mosószer felhasználását, így féltöltet esetén csökkenthető a veszteség, ez azonban nem jelent optimális energiafelhasználást.

A tulajdonságok között mindenképpen figyelmet érdemesnek az energiaosztályok.

A gyártók feltüntetik, hogy az adott gép melyik osztályba tartozik, azaz mennyire energiatakarékos. Ugyanakkor fontos tudni, hogy az idei évtől megváltozott a háztartási gépek energiaosztályának besorolása, eltűntek a pluszos jelölések és a sima A vált a legmagasabb osztállyá. A változás laikusként kissé nehezen értelmezhető, ezért érdemes vásárlás előtt kikérni a szakeladók véleményét.

Az itt megfogalmazott szempontok mellett ajánlott figyelmet fordítani az elérhető programok listájára, a zajszintre, a centrifuga maximális fordulatszámára és a kijelző használhatóságára is. Ha időt szánunk a kiválasztásra, biztosan megtaláljuk a számunkra leginkább megfelelő mosógépet.

Kapcsolódó cikkek