fotó: pixabay.com

Folyamatosan emelkednek a reálbérek

Folyamatosan emelkednek a reálbérek

Már 75 hónapja töretlenül emelkednek a reálbérek Magyarországon, a családi adókedvezményt is figyelembe véve több mint 47 százalékkal nőttek 2010 és 2018 között, Ezt közölte a Pénzügyminisztérium (PM) csütörtökön, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait kommentálva.

A KSH azt közölte, hogy márciusban 10,2 százalékkal, 367 000 forintra nőtt a bruttó átlagkereset az egy évvel korábbihoz képest. Az idei első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva 11,0 százalékkal nőttek a keresetek,

a bruttó átlagkereset 352 200 forint, a nettó átlagkereset 234 200 forint volt.

A tárca közleményében hangsúlyozta, folytatódott a kétszámjegyű béremelkedés, az idei első negyedévben 11 százalékkal nőttek a bruttó és nettó bérek egyaránt, a reálbérek így 7,6 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál.

“A kétgyermekesek reálkeresete csaknem 59 százalékkal, a háromgyermekeseké pedig több mint 76 százalékkal nőtt nyolc év alatt, a családok anyagi helyzete így folyamatosan javul”

– jelezte a PM.

A tárca kitért arra is, hogy nemzetközi összehasonlításban az euróban kifejezett magyar bruttó bérek nőttek a leggyorsabban 2010 és 2018 között a visegrádi országok közül.

A következő időszakban a minimálbérek érdemi emelésének, az adócsökkentéseknek, a magas munkaerő-keresletnek, a közszféra és a vállalkozások béremeléseinek köszönhetően tovább emelkedhetnek a bérek Magyarországon – emelte ki a PM.

Kapcsolódó cikkek