Jó napraforgó termésre számíthatunk

Jó napraforgó termésre számíthatunk

Napraforgó egy ház előtt

Szerdai közleményében a szervezet emlékeztet rá, hogy tavaly a napraforgó országos vetésterülete alig haladta meg a félmillió hektárt. Tavaly ugyanis a csapadékos őszi időjárás miatt az őszi kalászosokat nem tudták a sokévi átlagnak megfelelő nagyságú területen elvetni, ezért előtérbe kerültek a tavaszi kultúrák, főként a kukorica és a napraforgó. A Vidékfejlesztési Minisztérium korábbi közlése szerint napraforgóból mintegy 1,4 millió tonna termésre számítanak a szakemberek 2,4 tonna hektáronkénti hozammal számolva.

napraforgó ültetvény

A táblák zöme betakarítás-közeli állapotban van, a száraz és forró időjárás következtében a tavaszi vetésű kultúrák érése erőteljesen megindult, s amennyiben ez az időjárás kitart, nagy a valószínűsége, hogy a napraforgó betakarítása a megszokottnál mintegy egy-két héttel korábban kezdődik. Az elhúzódó tavaszi vetések miatt azonban a táblák fejlettségi állapota eltérő.

Az ideális időszaknál később elvetett növények szenvednek leginkább csapadékhiánytól, a napraforgónál kevésbé, de a kukoricánál komolyabb terméskieséssel lehet számolni, ha a közeljövőben nem hullik jelentősebb mennyiségű csapadék. Az új termésű napraforgómag telephelyi termelői ára jelenleg kilencvenhét-kilencvennyolcezer forint körül van tonnánként, egy hónappal ezelőtt százhárom-százhatezer forintért, június körül pedig száztíz-száztizenötezer forintért kötötték le a gazdák a tételeket.

Kapcsolódó cikkek