Biogáz erőműre pályázik Tatabánya

Biogáz erőműre pályázik Tatabánya

biogáz üzembiogáz üzem Spanyolorszában

Közös céget alapít a tatabányai önkormányzat és a hulladékkezelő AVE Tatabánya Zrt., amellyel biogáz erőmű létesítésére nyújtanak be pályázatot.

A tervezett üzem az AVE Dubnik-völgyi hulladéklerakójának közelében épülne meg, közel három hektáros területen, mintegy kétmilliárd forint értékben. Schmidt Csaba, a város fideszes polgármestere elmondta, hogy az egy Megawatt teljesítményű létesítményben évente százezer tonna hulladékból nyerhető biogáz. A gázfejlesztéshez egyrészt szennyvíziszapot használnák fel, másrészt a felaprított hulladékot vízben áramoltatva baktériumokkal bontanák le, aminek melléktermékeként jó minőségű komposzt is keletkezik.

biogáz

A metángáz elégetésével villamos energia és hő állítható elő. A hőt a viszonylag közeli élményfürdő és a szociális intézmény fűtésére használnák, illetve önkormányzati területen virág és zöldség termesztésére alkalmas üvegházakat létesítenének, amivel húsz-huszonöt új munkahelyet teremthetnek.

A tízmillió forint alaptőkével rendelkező projekttársaságban negyvenkilenc százalék az önkormányzat, ötvenegy százalék az AVE Tatabánya Zrt. tulajdonrésze. A vállalkozás az új Széchenyi terv uniós pályázatán kíván indulni, ahol maximum a beruházás összegének fele nyerhető el támogatásként.