forrás: https://lifestylepro.hu/

A táplálkozás hatása az állóképességre

A táplálkozás hatása az állóképességre

A sport világában kifejezetten fontos a megfelelő táplálkozás, étrend kialakítása. Nem csak a profi sportolóknak van szüksége arra, hogy odafigyeljenek az egészséges életmódra. A fiatalkorú sportolónőknél az egészséges növekedés és fejlődés miatt a helyes étkezés még inkább fontosabb.

A tanulmányok is a helyes táplálkozás fontosságát erősítik

A LifestylePro Academy életmódorvos szakmai továbbképzés is sokat segít abban, hogy az orvosok a klinikai gyakorlatukat – az életmódorvoslás bevált eszközeivel kiegészítve –, magasabb pácienselégedettséget és eredményesebb gyógyítást tudjanak elérni. Azt már több tanulmány is bizonyította, hogy az egészséges életmód nagymértékben befolyásolja a mindennapjainkat. A Frontiers in Public Health című folyóiratban megjelent friss kutatás szerint az oktatás különösen fontos, amivel növelni lehet a sporttáplálkozási ismereteket, javíthatjuk a sportolók energiaegyensúlyát, testösszetételét, és utat nyithatunk az egészségesebb mindennapok és jobb sportteljesítmény felé.

83 fiatal sportolónőt vontak be a kutatásba, akik 15 és 18 év közöttiek voltak, és heti 10 órát meghaladó edzést végeztek állóképességi sportokban, mint amilyen a labdarúgás, a kosárlabda vagy a röplabda. A tanulmány célja az volt, hogy megítélje a dietetikus szakember által tartott oktatási program hatását. Az energiaegyensúly megítélése, különböző antropometriai paraméterek, táplálkozási szokás és tudásszint alapján értékelték az eredményességet. A szezon elején a kontrollcsoport megkezdte az edzéseket a szokásos módon, a vizsgálati csoportba tartozók emellett 6 hónap alatt 6 alkalommal 60 perces képzésen vettek részt az edzőjükkel együtt. Kérdéseket tehettek fel, jegyzeteltek és tájékoztatókat is kaptak.

Az elégtelen táplálkozás a sportolók jelentős részénél kimutatható volt, több mint felénél alacsony volt az elérhető energiakészlet. A vas-, szénhidrát- és kalciumbevitel nem érte el a sportolóknak javasolt szintet.

Mi lett a kutatás eredménye?

A hatodik hónap végén a vizsgálati csoport tagjainál jelentősen növekedett a táplálkozással kapcsolatos tudásszint. A kontrollcsoporthoz és a kiindulási értékekhez képest is javult a szervezetük energiaszintje, a testtömegindexük, az energia-, valamint a fehérje-, szénhidrát- és zsírbevitel mértéke és a zsírtömegük is. Fontos, hogy a víz-, vas-, kalcium- és rostbevitel szempontjából nem volt jelentős változás.

Erős alap a jövőnek

Természetesen még további kutatásokra is szükség lesz a témában. Erősen javasolt, hogy a sportegyesületek építsenek be edukációs programokat a mindennapokba, vonjanak be edzőket, dietetikusokat és családtagokat is, hogy gyakorlati útmutatókat nyújtsanak az ajánlott tápanyagbevitel eléréséhez. A közös cél a táplálkozási ismeretek fejlesztése, hogy még jobb teljesítményt nyújtsanak a sportolók a pályán és az életben egyaránt.