Százmilliók agykutatásra

euró kutatás-fejlesztésre

A European Month of the Brain keretében május folyamán Európa-szerte több mint ötven rendezvény – konferenciák, műhelytalálkozók, értekezletek, nyári egyetemek és tanfolyamok – fogja reflektorfénybe állítani az idegtudományok és a kognitív folyamatok terén, valamint a rokon területeken végzett európai kutatást és innovációt – olvasható az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete által az MTI-hez kedden eljutatott sajtóközleményben. Az egy hónapos kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a legújabb tudományos eredményekre és határozottabb fellépésre ösztönözze az érintetteket az agyi megbetegedések megelőzése és kezelése érdekében, továbbá bemutassa, hogyan forradalmasíthatja az agy tanulmányozása a számítástechnikát.     “Előreláthatólag sok európai polgár szenved majd élete valamelyik szakaszában agyi eredetű megbetegedésben. Kezelésükre már jelenleg is nagyon sokat – percenként 1,5 millió eurót – költünk, ami óriási terhet ró egészségügyi ellátórendszereinkre – idézte a közlemény Máire Geoghegan-Quinnt, a kutatásért, az innovációért és a tudományért felelős uniós biztost.

Élete során nagyjából 165 millió európai szenved valamilyen agyi eredetű megbetegedésben. A társadalom elöregedésével ezen betegségek kezelési költségei várhatóan meredeken meg fognak ugrani, mivel egyre többeket sújt az Alzheimer-kór és más, neurodegeneratív, vagy életkorral összefüggő mentális rendellenesség – húzta alá a közlemény.

Az Európai Bizottság részéről kiválasztott húsz, uniós finanszírozásban részesülő projekt a remények szerint új tudományos felismeréseket és innovatív megoldásokat fog eredményezni számos kiemelten fontos területen, egyebek mellett az agyi traumák, a mentális rendellenességek, a fájdalom, az epilepszia, valamint a gyermek- és serdülőkori beilleszkedési rendellenességek területén. A projektek a tervek szerint idén nyáron indulnak.

Az Európai Unió 2007 óta – a mostani 150 millió euróval együtt – több mint 1,9 milliárd euró értékben nyújtott uniós forrásokat az agykutatás finanszírozására. Ezen forrásokból 1268 projekt kapott támogatást. A projektekben 1515 uniós és harmadik országbeli szakember vett, illetve vesz részt. Az agykutatás európai hónapjának ötven rendezvénye közül hat az EU ír elnökségének szervezésében valósul meg. Az Európai Bizottság két nagyszabású konferenciát szervez a témában: az egyiknek Brüsszel ad otthont május 14-én, a másikra pedig május 27-28-án kerül sor Dublinban, az ír elnökség és a Bizottság közös szervezésében.