"Matolcsy tündérmese után szemfényvesztéssel próbálkozik"

"Matolcsy tündérmese után szemfényvesztéssel próbálkozik"

Jósza IstvánJózsa IstvánAz MSZP szerint Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke tündérmese után most szemfényvesztéssel próbálkozik. Így értékelte a jegybank növekedési hitelprogramját Józsa István frakcióvezető-helyettes keddi sajtótájékoztatóján.

Matolcsy György kedden jelentette be, hogy az MNB monetáris tanácsa véglegesítette a jegybank növekedési hitelprogramjának részleteit, így döntés született arról, hogy a kis- és középvállalatoknak nyújtandó, egyrészt beruházásra, pályázati önerő előteremtéséhez és forinthitel-kiváltásra, illetve devizahitel kiváltására fordítható összesen 250-250 milliárd forintos kedvezményes hitelt a kereskedelmi bankok legfeljebb 2,5 százalékos, kamatmarzsot és garanciadíjat együttesen tartalmazó kamatszint mellett folyósíthatják.

Józsa István az MNB épülete előtt tartott tájékoztatóján ugyanakkor úgy vélte: Matolcsy György tündérmese után most szemfényvesztéssel próbálkozik, ugyanis miközben nem nő a gazdaság és nem javul az üzleti környezet, érthetetlen, hogy miért ilyen lassan készül az a kedvezményes hitelcsomag, amire a kisvállalkozások valóban várnak. Hozzátette, ha lesznek is kedvezményes hitelek, nem látszanak azok a projektek, amelyekre ezeket érdemes lenne felvenni. Ha a komolyan gondolják az élénkítést, akkor abban Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek is lenne dolga, a gazdasági környezet kiszámíthatóvá tételével és olyan piaci infrastruktúra kialakításával, amely vonzza a befektetéseket – hangsúlyozta. A program részleteivel kapcsolatos kérdésre válaszolva Józsa István arra szólította fel a Fideszt, hogy ne úgy ossza ki a kedvezményes hiteleket, ahogyan az a trafikpályázatoknál történt.