Hosszú Katinka, fotó: Facebook

Már az első napon “nagyot úszhat” Hosszú Katinka

Már az első napon “nagyot úszhat” Hosszú Katinka

Sós Csaba minden versenyzőtől jó teljesítményt vár a kedden kezdődő rövidpályás világbajnokságon; a magyar úszó-válogatott szövetségi kapitánya kiemelte, a kínai Hangcsou városában sorra kerülő eseményen is Hosszú Katinka lesz majd az együttes "zászlóshajója", aki már az első napon megkezdheti az éremgyűjtést.

“Az átállásnak sikerülnie kellett, persze ez csak a versenyen derül ki, azonban amikor ilyen korán kijövünk, akkor általában minden rendben szokott lenni. Teljesen nyugodt körülmények között készülhettünk, minden igényt kielégítő volt az utazásunk, szállásunk, étkezésünk. Mindenkitől jó teljesítményt várok”

– nyilatkozta hétfőn Sós Csaba már a hangcsoui uszodában. A válogatott eddig – Hosszú Katinkát kivéve – Sanghajban készült a világeseményre.
A kapitány nem akarta számszerűsíteni, mennyi érmet vár a csapattól, mivel egy rövidpályás vb általában “különleges” körülmények között zajlik:

“Egy rövidpályás világbajnokságon nincs ott mindenki, ráadásul akik indulnak, azoknak a jelentős része már végigversenyezte a világkupa-szezont is. Ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy a korábbiakhoz képest ez egy sokkal nagyobb világbajnokság lesz, ugyanis jóval több klasszis úszó nevezett”

– mondta Sós Csaba.

A szövetségi kapitány a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinkával kapcsolatban leszögezte,

ezúttal is ő lesz a magyar csapat “zászlóshajója”:

“Azt gondolom, a régi Katinkát fogjuk látni. Még ha nem is biztos, hogy mindenben megússza majd a legjobb idejét, de a világkupa-futamokon már közel volt hozzájuk, olyan teljesítményt nyújtott, mint az olimpia előtt. Ráadásul volt is ideje felkészülni erre a versenyre”

– fogalmazott a szakember.

Sós Csaba a kerethirdetéskor elmondta, sok válogatott úszó számára a jövő évi nagymedencés világbajnokságra való felkészülés elsőbbséget élvez – mivel erre már márciusban keretet hirdet -, ezért nem indulnak Hangcsouban, a kínai viadalon medencébe ugrók számára így jó lehetőség a bizonyításra a vb.

“Itt van például Biczó Bence, aki 200 méter pillangón a glasgow-i Európa-bajnokságon az előfutamos idejével bronzérmes lett volna, de nem úszhatott döntőt, mivel a későbbi győztes Milák Kristóf és az ezüstérmes Kenderesi Tamás is megelőzte, most azonban bekerülhetett a kétfős világbajnoki csapatba. Neki ez egy nagy lehetőség. Akárcsak a 18 éves Kalmár Ákosnak, akinek nem úgy sikerült az ifjúsági olimpia, mint ahogyan azt szerette volna, noha nem úszott rosszul.”

– fejtegette a kapitány.

A világbajnokság keddi rajtján Bernek Péter (400 méter gyors), Dudás Dániel (400 m gyors és 200 méter vegyes), Kapás Boglárka (200 méter gyors), Biczó Bence és Kenderesi Tamás (200 méter pillangó), Sztankovics Anna (50 méter mell), Földházi Dávid (100 méter hát), Hosszú Katinka (400 méter vegyes és 100 méter hát) és Horváth Dávid (100 méter mell) lesz érdekelt. Az előfutamokat magyar idő szerint 2.30-tól rendezik, míg az esti program az elődöntőkkel 12.00 órakor kezdődik.

Kapcsolódó cikkek