Puskás Ferenc, az Aranycsapat leghíresebb tagja

Puskás Ferencre emlékezik az Aranycsapat Testület

Puskás Ferencre emlékezik az Aranycsapat Testület

A Nemzet Sportolója, olimpiai bajnok és világbajnoki ezüstérmes labdarúgó 1927. április 1-én született. Ebben a nemzet erejét próbára tevő járványveszélyes időszakban különösen felemelő érzés felidézni annak a labdarúgónak az emlékét, akit a leghíresebb magyarként tartanak számon és aki annyi örömet szerzett a magyarságnak és az egész világ futtbalszerető közönségének. Ezt közölte a médiával az Aranycsapat Testület.

Születése napján felidézhetjük az Aranycsapat tagjaként elért sikereit, 84 gólt szerzett a magyar válogatottban és Európa legjobb góllövője is volt. A magyar válogatottban 85, a spanyol válogatottban 4 alkalommal játszott. Az egyetlen játékos a világon, aki gólt lőtt világbajnoki (1954 – Bern), olimpiai (1952 – Helsinki), Európa-bajnoki (Európa-kupa, 1953 – Róma ), Bajnokok Ligája (BEK, 1960 – Glasgow) és Világkupa-döntőben (1960 – Madrid) is.

A Wembley Stadionban 1953. november 25-én az angolok ellen lejátszott évszázad mérkőzése sporttörténelmünk egyik legnagyobb, az egész világ által a magyarság tehetségét, sportszeretetét és futballtudását a legmagasabbra helyen elismerő diadala volt és amely mérkőzést Puskás Ferenc is élete legszebb mérkőzésének nevezett.

Puskás Ferenc alakja bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe, az indokolás szerint ” a sportolót a világ minden részén ismerik és teljesítményét Magyarországgal azonosítják”, ugyanakkor tehetségét, futballeredményeit és sportemberi nagyságát számtalan díj és elismerés övezi.

Minden idők egyik legkiválóbb sportembere 14 éve nincs közöttünk, a budapesti Szent István Bazilika altemplomában nyugszik. Születése napján is minden esztendőben elzarándokoltunk sírjához, most lélekben hajtunk fejet sírhelyénél. A rendkívüli idők nagy lehetősége, hogy még több időt szenteljünk nemzetünk nagyjainak emlékezetére.

A kormány nevében Szabó Tünde sportért felelős államtitkár hirdette meg azt az ünnepségsorozatot, amelynek keretében az Aranycsapat Testület megemlékezik a legendás válogatott sikereiről. A meghirdetés óta a testület szervezésében több mint 300 eseményre került sor a Kárpát- medence magyarlakta településein. Az Aranycsapat Testület feladatait társadalmi munkában végzi, költségvetési támogatást és adományokat nem vesz igénybe.

“Kegyelettel emlékezünk Puskás Ferencre, aki sportolóként, emberként és hazafiként örök példakép az egész magyarság számára”

– zárta levelét az Aranycsapat Testület elnöke, Lomnici Zoltán és Bajkai István alelnök.

Kapcsolódó cikkek