Meddig juthatnak el a kézis lányok?

Meddig juthatnak el a kézis lányok?

Bravúr lenne a negyeddöntőbe jutás a magyar női kézilabda-válogatottól a pénteken kezdődő németországi világbajnokságon.

A magyar szövetség (MKSZ) szerdai sajtótájékoztatóján nem hangzott el számszerű elvárás a csapattal szemben. A válogatott a világ- és Európa-bajnok Norvégiával, valamint Svédországgal, Csehországgal, Argentínával és Lengyelországgal szerepel azonos csoportban. A hatosból az első négy jut a nyolcaddöntőbe. A csoportmérkőzéseket Bietigheim-Bissingenben, a nyolcad- és negyeddöntőt Lipcsében rendezik. 

Kim Rasmussen szövetségi kapitány csapata szombaton éppen a norvégokkal kezd, akikkel több világversenyen is előfordult, hogy csak a második héten teljesítettek klasszisuknak megfelelően, ezért a magyarok reményei szerint sikerülhet a bravúr ellenük.

A két együttes legutóbb múlt szombaton, a norvégiai Möbelringen Kupán játszott egymással. A magyarok 55 percig remekül tartották magukat, de végül a hazaiak 29-24-re nyertek. A felkészülési tornán az olimpiai címvédő oroszoktól 35-33-ra kikapott Rasmussen együttese, a Koreai Köztársaságot pedig 28-27-re legyőzte.

Rossz előjel lehet, hogy a svédektől, a lengyelektől és a csehektől is kikaptak a magyarok a legutóbbi találkozásuk alkalmával. A világbajnokságon a B csoport leggyengébb csapatának számító Argentínán kívül még legalább egy riválist le kell győzni a továbbjutáshoz. Ráadásul mivel a csoportkört rögtön az egyenes kieséses szakasz követi, minél hátrébb végez egy csapat a csoportban, annál nehezebb ellenfelet kap a nyolcaddöntőben, ahol a magyarok a papírforma szerint Franciaországgal, Romániával vagy Spanyolországgal találkozhatnak. Az elmúlt három évben mindhárom csapat legalább egyszer érmes volt valamelyik világversenyen, a magyar együttes viszont legutóbb a 2012-es szerbiai Európa-bajnokságon volt dobogós, amikor a harmadik helyen végzett.

“Nem lesz könnyű a rajt Norvégia és Svédország ellen, de száz százalékot akarunk nyújtani. Ugyanakkor tudjuk, hogy a lengyelek és a csehek elleni találkozók is kiemelt jelentőséggel bírnak” – nyilatkozta szerdán Klivinyi Kinga, az Érd balátlövője.

A bő keret két fontos játékosa, az átlövő Tomori Zsuzsanna és az irányító Szucsánszki Zita sem tagja az utazó csapatnak. Előbbit térd-, utóbbit vállsérülés akadályozta az elmúlt hónapokban, és mivel még nincsenek tökéletes állapotban, továbbra is a klubjukban – a Győri Audi ETO-ban, illetve a Ferencvárosban – készülnek.

Kim Rasmussen elmondta, hogy a szakmai stáb folyamatos kapcsolatban áll majd velük, és ha szükség lesz rájuk, illetve az egészségi állapotuk is megengedi, a torna közben csatlakozhatnak a nemzeti együtteshez. Az aranyérem legnagyobb esélyese ezúttal is Norvégia, amely az elmúlt 11 év világversenyei közül csak a 2013-as vb-n nem állt dobogón. A dolgukat a legutóbbi vb-n és Európa-bajnokságon is döntős hollandok, az olimpiai bajnok oroszok, valamint a franciák nehezíthetik meg, a lengyelek célja pedig az, hogy 2013 és 2015 után ismét a négy közé jussanak.