Magyar a 800 m gyors Európa-bajnoka

Magyar a 800 m gyors Európa-bajnoka

Kis Gergő, fotó: Czeglédi Zsolt/MTIKis Gergő aranyérmet nyert 800 m gyorson a debreceni úszó Európa-bajnokság pénteki versenynapján.

A 24 éves magyar versenyző a táv felénél a harmadik helyen állt a rendkívül szoros versenyben, 200 méterrel a vége előtt azonban már látszódott, hogy közte és az 1500-on éppen előtte győztes olasz Gregorio Paltrinieri között dől majd el a verseny. A szám világbajnoki bronzérmese 150 méterrel a vége előtt “robbantott”, állva hagyta riválisát, és végül nagy fölénnyel diadalmaskodott. Ez volt Kis harmadik érme a debreceni Európa-bajnokságon: hétfőn 400 m gyorson, szerdán pedig 1500-on másodikként végzett.  

“Nagyszerű érzés magyar közönség előtt nyerni, bárcsak ilyen lenne minden világverseny, ilyen hangos a közönség. Valahogy éreztem, hogy aranyat fogok nyerni, benne volt a levegőben, a bemelegítésemben – kezdte nyilatkozatát Kis. – Most is száz százalékot nyújtottam, nincs olyan, hogy az ember egy Eb-n csak 80 százalékot nyújt, de azért volt benne taktika. Arra figyeltem, hogy ne engedjem el a fiatal olaszt, aki megviccelt engem 1500-on. Azt nem kockáztatom meg, hogy ha most úsztunk volna 1500-at, megnyerem, de biztos megszorítottam volna. Most 600-ig vártam, mi fog történni, utána el kellett indulnom, mert láttam, hogy mindenki jön.”  

Eredmények:    

férfiak:    

800 m gyors, Európa-bajnok: KIS GERGŐ 7:49.46 perc
2. Gregorio Paltrinieri (Olaszország) 7:52.23
3. Szerhij Frolov (Ukrajna) 7:52.81