Nyolcvan külföldinek indít magyar nyelvi kurzust a pécsi egyetem

Nyolcvan külföldinek indít magyar nyelvi kurzust a pécsi egyetem

 Pécsi TudományegyetemHuszonkilenc országból mintegy nyolcvan hallgató ismerkedhet a magyar nyelvvel és kultúrával a Pécsi Tudományegyetem (PTE) hagyományos nyári kurzusán, amelyet jövő hétfőn tizennegyedik alkalommal indítanak el a baranyai megyeszékhelyen.

A PTE az MTI-hez kedden eljuttatott tájékoztató anyagában azt írta, az orvosi kar nemzetközi oktatási központja által szervezett Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetem résztvevői kéthetes, hatvanórás és négyhetes, százhúsz órás intenzív tanfolyamon tíz csoportban, hat nyelvi szinten, tizennégy tanár segítségével tanulhatnak. Az oktatás élményközpontú, a diákoknak a tantermi órák mellett valós élethelyzetek is segítenek a magyar nyelv alapjainak elsajátításában vagy tudásuk elmélyítésében. Utóbbira városnézésen, szekszárdi és püspökszentlászlói kiránduláson, továbbá az Európa Kulturális Fővárosa program keretében kialakított pécsi Zsolnay Kulturális Negyedbe szervezett látogatáson lesz mód. A tanulók a kurzus végén vizsgát tesznek, az oklevelüket augusztus 24-én, Orfűn kapják meg.

A PTE korábban arról tájékoztatott, hogy a nyári egyetemére azok jelentkeznek, akik magyarországi felsőoktatási intézményekben tanulnak tovább, külföldi egyetemeken magyar szakra járnak, vagy több nyelven beszélő nyelvészek, és új idegen nyelvként ezúttal a magyart választották. A diákok között vannak Magyarországon élő és magyar származású külföldiek is, akik szeretnének megtanulni magyarul. A hallgatók nagy része rendszerint a szomszédos országokból és Európa más államaiból utazik Pécsre, rajtuk kívül az idén Kanadából, Brazíliából és Kelet-Ázsiából is várnak diákokat. A PTE nyári és téli nyelvi kurzusain az elmúlt több mint egy évtizedben már ezernél is többen tanulhattak magyarul.