Halász Bence a kalapácsvetés selejtezõjében a müncheni multisport Európa-bajnokságon 2022. augusztus 17-én, fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Magyar siker kalapácsvetésben

Magyar siker kalapácsvetésben

Halász Bence magabiztos teljesítménnyel bejutott szerdán a kalapácsvetés csütörtöki döntőjébe a müncheni multisport Európa-bajnokság keretében zajló atlétikai Eb-n, Rába Dániel és Pars Krisztián búcsúzott.

Férfi kalapácsvetésben három magyar is bekerült a mezőnybe, mindhárman a szombathelyi Dobó SE versenyzői. A szerdai reggeli programban, az első csoportban kapott helyet az U20-as Eb-harmadik Rába Dániel és Pars Krisztián, aki tíz éve nyerte meg az olimpiát Londonban. A 24 éves Rába 70,32 méterrel kezdett, majd 71,59-re javított, és 71,14-gyel zárt. Így elmaradt a 77,50-es finálés szinttől, de még reménykedhetett, hogy bekerül a legjobb 12 közé, mivel csoportjában a hatodik lett. A második csoportból azonban már a második sorozat felénél nyolcan is túldobták.

“Nem vagyok elégedett a dobásaimmal, voltak ennél sokkal jobbak is idén. Az első világversenyemen vagyok, ezért izgultam is, de nem voltam feszült. Élveztem a versenyt.”

– értékelt Rába, aki elárulta, másfél hete a térdét fájlalja. Hozzátette: úgy érzi, sokat kell még erősödnie, technikailag fejlődnie, hogy megállja a helyét ebben a mezőnyben.

A 40 esztendős Pars mindhárom kísérletét elrontotta. Mindegyik dobása 70 méter alatt maradt, így kilépett, le se mérette azokat.

“Semmi nem állt össze. Ráadásul tapsolt a közönség, amit én nagyon utálok, mert teljesen elviszi a figyelmet a mozgásról.”

– mondta London olimpiai bajnoka.

“Csalódott azért nem vagyok, mert kellenek a negatív élmények is, ez életem mindössze második háromikszes versenye. A sérüléseim után már rendben vagyok, de a technikai rész valamiért nem áll össze. A jövő évi budapesti vb-ig mindenképpen folytatom, ha az nem lenne, már abbahagytam volna. Próbálok felmenni a 76-77 méteres szintre.”

A második csoportban Halász Bence elsőre túldobta a szintet – ez az első csoportból csak az olimpiai bajnok lengyel Wojciech Nowickinek sikerült -, láthatólag megerőltetés nélkül ért el 77,72 méteres eredményt. A vb- és Eb-bronzérmes nehézatléta ezzel folytatta jó sorozatát, a tokiói olimpia kivételével mindig elsőre biztosította helyét a döntőben.

“Nagyon örülök, hogy az első dobásommal sikerült teljesíteni a kvalifikációs szintet. Nagyon izgultam, hiszen úgy érzem, hogy a selejtező mindig sokkal nehezebb, stresszesebb, mint maga a döntő, mert oda egyáltalán be kell jutni. Ha már ott vagyunk, akkor menjünk, szórjuk”

– nyilatkozott Halász, aki azt mondta, a többiek eredményével nem foglalkozott.

Halász Bence a kalapácsvetés selejtezõjében a müncheni multisport Európa-bajnokságon 2022. augusztus 17-én, fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

“Nagyon jó állapotban vagyok, hiszen egy félig meddig elrontott, kicsit izgulós, visszafogott dobással ekkorát sikerült elérnem. Voltak benne technikai hibák, de az alapja rendben volt, ennek köszönhető, hogy sikerült túldobni a sárga vonalat. A dobás során kicsit megbotlottam a saját lábamban, de uraltam a helyzetet.”

A 25 éves versenyző azt mondta, a döntőig hátralévő időt pihenéssel tölti, és megpróbálja fenntartani a felszabadult hangulatát.

“Itt az utolsó percekben, órákban már semmit nem kell csinálni, több mint egy éve erre a versenyre készülünk, és úgy érzem, hogy teljesen készen állunk”

– fogalmazott.

A férfi kalapács döntőjét csütörtökön 20.10 órától rendezik az Olimpiai Stadionban.

Kapcsolódó cikkek