"Soha többé ne legyen diktatúra Magyarországon!"

"Soha többé ne legyen diktatúra Magyarországon!"

Gyurcsány FerencGyurcsány FerencA Demokratikus Koalíció (DK) elnöke szerint 1945. április 4., a második világháború magyarországi befejezése után a béke most már több generáció számára is megadatott.

Gyurcsány Ferenc az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében úgy fogalmazott, azt akarják, hogy ez mindig így legyen, és hogy sem idegenből, sem itthonról vezérelt diktatúra ne legyen soha többé Magyarországon. Az ellenzéki pártelnök úgy értékelt, hetven évvel ezelőtt Magyarország megszabadult egy gyilkos diktatúrától, és elkezdődhetett az ország újjáépítése. A szabadság és demokrácia helyett azonban egy hol keményebb, hol puhább diktatúra következett – tette hozzá. Gyurcsány Ferenc azt írta, a DK úgy emlékezik 1945. április 4-ére, hogy végre megszűnt a holokauszt gyalázata, hogy ki lehetett jönni a óvóhelyekről, befejeződött a feldolgozhatatlan és soha meg nem érthető emberirtás.

Szerinte a béke jövőbeli garanciája, hogy az ország az európai nemzetek közösségének a tagja, és az is marad. Hetven éve, 1945. április 4-én fejeződtek be hivatalosan Magyarországon a második világháborús harci cselekmények, szovjet hadijelentések szerint a Vörös Hadsereg kiűzte az utolsó német egységeket. Ezt a napot 1950-től a rendszerváltásig a felszabadulás napjaként ünnepelték; az újabb kutatások szerint az ország nyugati térségében még egy hétig tartottak a harcok.