"Orbán Viktor tovább rombolja Magyarország hírnevét"

"Orbán Viktor tovább rombolja Magyarország hírnevét"

Molnár Csaba

Orbán Viktor tovább rombolja Magyarország hírnevét; így reagált közleményében Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció (DK) politikusa a miniszterelnöknek a budapesti külképviselet-vezetői értekezleten kedden elmondott beszédére.

Molnár Csaba hangsúlyozta, a kormányfő beszédében kitartott amellett, hogy az EU megsérti Magyarország szuverenitását. A DK a független országgyűlési képviselő által jegyzett közleményében ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a Tavares-jelentés üzenete világos, Európa “nem tűri a közös értékek lábbal tiprását”. 

Orbán Viktor a misszióvezetői értekezleten arról is beszélt, hogy a magyar kormány egyensúlyvédelmi politikát folytat, mert nem fogadja el, hogy nemzetállami hatásköröket “lopakodó módon” közösségivé tegyenek az Európai Unióban. A miniszterelnök azt kérte a nagykövetektől, hogy munkájukkal tovább tágítsák az ország gazdasági lehetőségeit, és ahol kell, “csak bátran, harcosan, vállalva a konfliktusokat” védjék meg az ország szuverenitását.

Molnár Csaba szerint “a gazdasági realitástól kapott pofonokra a kormányfő változatlanul a valóságtól való elfordulással válaszol”. Mint írta, a miniszterelnök beszédével szemben az államadósság 2010 óta nőtt, a gazdaság visszaesett, a foglalkoztatás csökkent, a jövedelmek reálértéke stagnál, “a rezsicsökkentés szemfényvesztés, és a devizahitelesek problémájára sem válasz a haveroknak jól jövedelmező ócsai beruházás”. 

Álláspontja szerint Orbán Viktor beszámolójából csak a hiány leszorítása volt igaz. Az ellenzéki képviselő megfogalmazása szerint ennek az volt az ára, hogy hárommillió ember nyugdíját veszélyeztették, a befektetőket elriasztották, a munkanélküliek ellátásának lefaragásával százezrek kerültek létbizonytalanságba, a felsőoktatás kivéreztetésével pedig külföldre kényszerítették a fiatalokat.

A jövőre hivatalba lépő demokratikus kormány legelső feladata a Magyarország iránti eljátszott bizalom visszaszerzése lesz – zárul a DK politikusának közleménye.

A DK közleményéhez egy ellenmemorandumot is csatolt, amelyben kiállt a Tavares-jelentés mellett, ebben azt hangoztatta, hogy “a Tavares-jelentés helytálló, a jelenlegi magyar kormány álláspontja viszont hamis”.

Az Európai Parlament július 3-án fogadta el az alapvető jogok magyarországi helyzetéről szóló, Rui Tavares portugál zöldpárti EP-képviselő által készített jelentést. A dokumentum fő megállapítása az, hogy a magyarországi jogi változások rendszerszintűek voltak, és eltávolodtak az unió szerződésének kettes cikkében foglalt alapértékektől. Ha ez a trend nem változik “időben és megfelelő módon”, akkor az annak kockázatához vezethet, hogy Magyarországon sérülhetnek az alapértékek – áll a jelentésben, amely több ajánlást megfogalmaz mind az uniós intézmények, mind Magyarország számára.