Karácsony Gergely, a Párbeszéd fõpolgármester-jelöltje Budapest mindenkié! címmel kampányindító sajtótájékoztatót tart a Fõvárosi Közgyûlés épületének udvarán az V. kerületi Városház utcában 2019. január 10-én, fotó: Bruzák Noémi/MTI (archív)

Ezzel az ötlettel állt elő a Párbeszéd

Ezzel az ötlettel állt elő a Párbeszéd

Az ellenzéki párt szerint a kulturális TAO eltörlése veszélybe sodorja a független színházak működését. Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt pályázati alapot hozna létre, hogy megoldja a TAO eltörlése miatt veszélybe került intézmények anyagi helyzetét.

“Ma van a magyar kultúra napja. Kulturális életünk nagyon fontos szereplői kerültek az elmúlt hetekben kilátástalan helyzetbe. Az előadóművészeti TAO-kedvezmény megszüntetésével a kormány kiszámíthatatlan helyzetbe hozta a színházakat, zenekarokat és azóta sem állt elő azokkal a tervekkel, amelyek az így kieső bevételeket kompenzálnák.

A kormány egyelőre csak ígérget, és az eddig elhangzottak alapján sajnos fel kell készülni arra, hogy a független és magántársulatok semmilyen támogatást nem fognak kapni.

Budapest kulturális életében óriási pusztítást okoznak, pont azokat a független, és magántársulatokat hozva lehetetlen helyzetbe, akik nem visszaéltek ezzel a rendszerrel, hanem komoly értékeket hoztak létre. A Párbeszéd jelöltje a szakmai szervezetekkel közösen pályázati alapot fog létrehozni a TAO-törvény változása miatt kilátástalan helyzetbe kerülő színházak, társulatok támogatására!

A Párbeszéd főpolgármester-jelöltje megválasztása után az első lépések egyikeként egy pályázati alapot hozna létre, amelynek feltétel és pályázati rendszerét a színházakkal és a szakmai szervezetekkel közösen dolgozza majd ki” – olvasható az ellenzéki közleményben.

Kapcsolódó cikkek