Bevált az egységes szabályozás a távhőszektorban

Bevált az egységes szabályozás a távhőszektorban

távhő

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), vagyis a MEH jogutódja szerint a távhőszektor egységes szabályozása teszi lehetővé a rezsicsökkentés megvalósítását. Mindezt annak kapcsán közölték, hogy két évvel ezelőtt lépett hatályba a szektor egységes szabályozását és felügyeletét lehetővé tevő új távhőszabályozási rendszer. Az MEKH közleményében emlékeztet, a távhőszektor felügyelete 2011. április 15-ig megosztott volt, a villamos energiával kapcsoltan hőt termelő berendezésekre a MEH, míg a kazánok és a távhőszolgáltatók működésére az önkormányzatok adták ki az engedélyeket.

A széttagolt felügyeleti rendszer miatt a távhővel ellátott mintegy 100 településen eltérő módon zajlott a szektor szabályozása. Ezt a problémát oldotta fel a távhőtörvény módosítása.     Az MEKH szerint a központi szabályozás bevezetésével elkerülhetővé váltak a korábbi, termelői monopolhelyzetből származó anomáliák, a távhőárak előkészítését egységes módszertan alapján végzi a hivatal.

Az energiahivatal távhőszektort érintő feladatainak bővülése lehetővé tette a szektor egységes szabályozását és felügyeletét, a távhőtermelés és a távhőszolgáltatás független ellenőrzését, ami tovább erősíti a szolgáltatók kiszámítható működését, a lakossági és intézményi fogyasztók ellátásának biztonságát. Az idén április 4-én megalakult MEKH jogelődjének tevékenységét folytatva arra törekszik, hogy a lakosságot csak a feltétlenül szükséges költségek terheljék, ezzel is biztosítva a 10 százalékos rezsicsökkentés megvalósítását a távhőszektorban – közölte a hivatal.