Újabb tárolókamra kialakítása kezdődött el a bátaapáti radioaktívhulladék-tárolóban

Újabb tárolókamra kialakítása kezdődött el a bátaapáti radioaktívhulladék-tárolóban

Rádióaktív hulladékMár több mint kétezer hordónyi kis és közepes aktivitású radioaktív hulladékot helyeztek el Bátaapátban, a nemzeti radioaktívhulladék-tárolóban biztonságosan, zökkenőmentesen, és elkezdődött a harmadik tárolókamra építése.

A 2012 decemberében átadott létesítmény földalatti tárolóterében az első ütemben két kamrát építettek meg, az elsőt üzembe is helyezték. Mostanáig 2142 hordónyi – a paksi erőműből származó – kis és közepes aktivitású hulladékot szállítottak le a felszín alá. A technológia bevált, mind a konténerbe helyezés, bebetonozás és föld alá szállítás jól működik – hangsúlyozta Kereki Ferenc azon a sajtótájékoztatón, amelyet a lakosság tájékoztatását szolgáló TETT-re Kész Nap indításaként tartottak Mőcsényben.  Kereki Ferenc kifejtette, hogy munkájukhoz nagyon jó alapot biztosít a nagy társadalmi támogatottság Bátaapáti környékén, ahol 17 éve hét település részvételével létrejött a TETT (Társadalmi Ellenőrző Tájékoztató Társulás). A legutóbbi közvélemény-kutatási adatok szerint a lakosság majdnem  száz százaléka ismeri és támogatja a tároló működését. A településvezetőkkel pedig rendszeres az RHK kapcsolata. Mőcsényben tudományos fórumon számoltak be arról, hogy az 1-es kamra kapacitásának közel felét teszi ki az eddig leszállított hulladékmennyiség. A 2-es kamrában már új, jobb térkihasználást eredményező elhelyezési rendszert alakítanak ki, amelyhez megkapták a hatóság engedélyét. A 2-es kamrát 2017-ig kell üzembe helyezni, alkalmazkodva az atomerőmű igényeihez. A 3-as kamra bányászati munkái már elkezdődtek. Beruházásaira idén 2,1 milliárd forintot költ az RHK – mondta el az ügyvezető. Arról is beszámolt, hogy a tároló nyugati részén feltáró munkába kezdenek, itt szeretnének kialakítani két nagyobb tároló teret a most működő blokkok leszerelési hulladékának.

Mivel nagy érdeklődés övezi a tárolót – mostanáig nyolcvanezer látogatót fogadott – tervezik egy látogatótér kialakítását is, ahol a XXI. század technológiáját felvonultatva mutatják be a hazai radioatkívhulladék-kezelés biztonságos, korszerű megvalósulását. Darabos Józsefné, a TETT elnöke, Bátaapáti polgármestere (független) azt mondta, hogy a környéken élő emberek nagy többsége tisztában van azzal, hogy a tároló semmilyen veszélyt nem jelent, a létesítményt a TETT-településen élők magukénak érzik. Mivel egy nemzeti érdek megvalósulásában vállalnak szerepet, az atomtörvény alapján, szerződés keretében támogatást kapnak a társult települések. Ez az idén valamivel kevesebb mint 460 millió forint volt, amit szigorú elszámolás és ellenőrzés mellett tájékoztatásra, működésre és fejlesztésre fordítanak a települések. A TETT-re Kész Napon diákoknak radioaktívhulladék-kezelés témájával foglalkozó vetélkedőt rendeztek Cikón. Ferencz Márton, a település polgármestere (független) elmondta, fontos, hogy minden generációban tudatosuljon, milyen tevékenység folyik itt és ennek működtetése, milyen felelősségteljes feladat. A 2012 decemberében átadott tárolóba a paksi atomerőmű elhasznált kis és közepes aktivitású hulladékai kerülnek, egyebek mellett védőeszközök, szerszámok. A nemzeti radioaktívhulladék-tároló végleges elhelyezést biztosító kamráit közel 250 méter mélyen a felszín alatt, nagyon jó vízzáró tulajdonsággal rendelkező gránit kőzetben alakították ki.

Kapcsolódó cikkek