"Teljesült a kerékpárosok kívánsága"

"Teljesült a kerékpárosok kívánsága"

Szombattól egyszerűen és olcsóbban váltható ki a harmadik vagy más néven szürke rendszám. A szabálymódosítás jelentősen megkönnyíti azoknak a kerékpárosoknak a helyzetét, akiknek a vonóhorogra szerelhető kerékpárszállító eszköze eltakarja a rendszámot. 

A kormány nemzetközi példák alapján négy hónapja lehetővé tette a harmadik rendszám kiváltását. Az új típusú hatósági jelzés a kerékpárszállító eszköz hátuljára helyezhető, így az autósoknak a továbbiakban nem kell az eredeti hátsó rendszám átszerelésével bajlódniuk. 

A hétvégén hatályba lépő előírásoknak köszönhetően a szürke rendszám az okmányirodákban egyszerűen, műszaki szemle nélkül igényelhető és ott átvehető. Egy júniusi törvénymódosítás lehetővé teszi a harmadik rendszám használatát más vonóhorogra szerelhető szállító eszközökön is. A szürke rendszám kiváltása nem kötelező, a vonóhorgos kerékpárszállítót ritkábban, egy-egy utazáshoz használók a továbbiakban is átszerelhetik az autó hátsó rendszámát. 

A valós igényeket jól jelzi, hogy július végéig közel négyezer szürke rendszámot váltottak ki. Az eljárás kényelmesebbé és olcsóbbá válásával várhatóan még több kerékpározó él majd ezzel a lehetőséggel.