"A romákat eszközként használják Magyarország ellen"

"A romákat eszközként használják Magyarország ellen"

 Kathy Horváth Lajos hegedűművész játszik a Beszélő Paletták című roma képzőművészeti kiállítás megnyitóján, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkárságán. Mellette Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára (j2) és Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke (j) áll, fotó: Beliczay László/MTI (archív)A Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ (FROKK) igazgatója szerint a Tavares-jelentést a közelmúltban megszavazó európai parlamenti képviselők eszközként használták fel a romákat Magyarország lejáratására.

Kathy Horváth Lajos hegedűművész, zeneszerző erről a jelentést készítő portugál Rui Tavaresnek címzett, csütörtökön az MTI-hez is eljuttatott levelében ír. A FROKK vezetője levelében magyarként és roma származású művészként is visszautasította a jelentésben foglaltakat, szerinte ugyanis a dokumentumban olyan csúsztatások és hazugságok vannak, amelyek maximálisan alkalmasak arra, hogy lejárassák és hamis színben tüntessék fel Magyarországot. Mindenekelőtt felháborítónak nevezi, hogy Tavares a romákat eszközként használja fel a Magyarország ellen folytatott háborújában. “Népem, a magyarországi cigányság nevében kikérem magamnak, hogy minket használjon Tavares úr ürügyként” – fogalmazott Kathy Horváth Lajos. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy büszkén gondol a Magyarország uniós elnöksége alatt megalkotott európai romastratégiára, valamint arra, hogy a kormány sokat tesz a magyar cigányság társadalmi integrációjáért és gazdasági felzárkóztatásáért. 

“De szégyellem magam, amikor a Tavares-jelentést olvasva szembesülnöm kell azzal, hogy egyik európai polgártársunk megint előveszi a rasszista kártyát” – folytatta Kathy Horváth Lajos, hozzátéve, szégyelli magát azért is, amiért európai képviselők a romákat használták fel Magyarország lejáratására. A FROKK vezetője hangsúlyozta továbbá, hogy a magyar kormány soha, semmilyen módon nem működött együtt az antiszemita, és cigánygyűlölő szélsőjobboldali csoportosulásokkal. “Azoktól mindig kategorikusan elhatárolódott, és ha tehette, korlátozta, és korlátozza mozgásterüket” – tette hozzá a művész. Az Európai Parlament július 3-án, Strasbourgban fogadta el a Tavares-jelentést, amelynek fő megállapítása, hogy a magyarországi jogi változások rendszerszintűek voltak, és eltávolodtak az unió szerződésének kettes cikkében foglalt alapértékektől. A dokumentum szerint amennyiben ez a trend nem változik “időben és megfelelő módon”, akkor az annak kockázatához vezethet, hogy Magyarországon sérülhetnek az alapértékek.