klarinét egy kottán, fotó: pixabay.com

Mozart és kortárs magyar zeneszerzők művei a Zeneakadémián

Mozart és kortárs magyar zeneszerzők művei a Zeneakadémián

A MÁV Szimfonikus Zenekar október 13-i, Korszakok zenéje című hangversenyén Farkas Róbert vezényletével Mozart remekművei csendülnek fel két neves kortárs magyar zeneszerző, Eötvös Péter és Dubrovay László szerzeményei mellett a Zeneakadémián. Ezt közölte a zenekar..

A zeneművek közötti kapcsolat lényege, hogy a ma élő zeneszerzők művei részben témájuknál fogva, részben zenei formájuk tekintetében szorosan kötődnek régi korok hagyományaihoz. Eötvös Péter a világ egyik legelismertebb zeneszerzője, zenepedagógus és karmester.

“Számos hazai és nemzetközi állami és szakmai díj birtokosa. Korunk zenei életének egyik legjelentősebb és legbefolyásosabb személyiségének tekintik”

– olvasható a közleményben.

Mint írják, a hangversenyen elhangzó Cello Concerto Grosso című művét 2011-ben mutatta be Berlinben a Berlini Filharmonikus Zenekar. A csellóversenyt öt nagyzenekar – a Berlini Filharmonikusok mellett a zürichi Tonhalle Zenekara, a norvégiai Bergeni Szimfonikusok, a kanadai Toronto Symphony Orchestra, és a dél-koreai Seoul Philharmonic Orchestra – megrendelésére komponálta. A mű különlegessége, hogy a cselló szólistán kívül a szimfonikus zenekar csellistái is párbeszédet folytatnak a nagyzenekarral, erre utal a Concerto grosso cím. A zeneművet Várdai István gorgonkaművész szólójátékával hallhatja a közönség.

Dubrovay László zeneszerző operát, táncjátékot, zenekari, kórus és elektronikus zenei műveket komponált.

“A koncerten felcsendülő Faust, az elkárhozott című balettjét az egyik legfontosabb és legmonumentálisabb alkotásának tartja”

– írják.

A tájékoztatás szerint a mű 1995-ben készült el, a Magyar Állami Operaház megrendelésére. Története Goethe Faustjának első és második részét követi. A balettet 2016-ban mutatták be a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében. A táncköltemény anyagából négy zenekari szvitet állított össze, amelyek hanglemezen is megjelentek, és hangversenyteremben is előadhatók. Ezen az estén az első szvitet hallhatja a közönség a MÁV Szimfonikus Zenekar előadásában. A két kortárs darab előtt Mozart Varázsfuvola című operájának közkedvelt nyitánya csendül fel, amelyet 1791. szeptember 30-án, Mozart vezényletével Bécsben mutattak be. A hangverseny zárásaként Mozart legszemélyesebb hangvételű szimfóniáját, a g-moll szimfóniát hallhatja a közönség – emlékeztet az összegzés.

A Korszakok zenéje című koncertet Farkas Róbert, a MÁV Szimfonikusok vezető karmestere vezényli, aki a Zeneakadémia után Berlinben fejezte be tanulmányait.

“A magyarországi szimfonikus zenekarok mellett Németország több nagyvárosának operaházában is gyakran vezényel”

– áll a közleményben.

Kapcsolódó cikkek