látogatók egy modern múzeumban (illusztráció), forrás: pixabay.com

Két nagy művész kapcsolatából is lehet kiállítást szervezni

Két nagy művész kapcsolatából is lehet kiállítást szervezni

A betűből. A szóból. címmel Tandori Dezső és Kurtág György találkozásairól nyílik kiállítás pénteken Szegeden, a Tiszatáj Szalonban. Erről tájékoztatta az irodalmi folyóirat a médiát.
A közlemény szerint Kurtág György és Tandori Dezső a második világháború utáni magyar művészet és szellemi élet meghatározó alakjai, akiknek hatása messze túlterjed szűken vett szakterületük – a zene és az irodalom – hagyományosnak tekintett határain.

A két művész nevét azonban nemcsak a korszak, a részben párhuzamos pálya állíthatja egymás mellé, hanem az a különleges barátság, mely a két alkotó életében az 1970-es évek elejétől fontos szerepet játszott. Találkozás nélküli barátságról van szó, olyan megszakít(hat)atlan, a távolság minden formáját legyűrő együttlétről, mely bizonyos intenzív szakaszokban rendkívüli “közös” művekkel örvendeztette meg a befogadóikat. A Kokas Nikolett művészettörténész és Rajk Judit énekművész által létrehozott kiállítás – mely a FUGA Budapesti Építészeti Központ tavalyi, azonos címmel megrendezett tárlatának anyagaiból nyújt válogatást – a két művész kései, 2018 és 2022 közötti üzenetváltásaira összpontosít. A címadó Tandori-versciklus a költő utolsó – 2019-ben bekövetkezett halála után – a Tiszatáj Kiadó gondozásában megjelent Felplusztulás, leplusztulás című kötetében fogalmaz meg egyszerre abszurd és megható művésztársi örökhagyást a zeneszerző számára. Kurtág György pedig, aki mindig különösen élénken rezonált a költészet, és azon belül Tandori Dezső lírájának hívásaira, a költő halála után hasonlóan abszurd és megható gesztusokból építi barátságuk láthatatlan zenei emlékművét.

A kiállításon Tandori Dezső és Kurtág György műveinek kéziratai, művészi kapcsolattartásuk írásos dokumentumai láthatók.

A tárlat pénteki megnyitóján Rajk Judit énekművész, Csonka Gábor hegedűművész és Zétényi Tamás csellóművész Kurtág György, Ligeti György és Jeney Zoltán szóló- és kamaraműveiből, Tandori Dezső inspirálta kompozícióiból ad elő szerkesztett műsort.

Kapcsolódó cikkek