forrás: pixabay.com

Nézze meg Sadovy képeit az 1956-os magyar forraladomról

Nézze meg Sadovy képeit az 1956-os magyar forraladomról

Új, online kiállításként is elérhetőek John Sadovy fényképei az 1956-os magyar forradalom napjaiból. Ezt közölte a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) kedden.

Az MNM és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága, együttműködésben a fotós két lányával, Liza Jane Sadovyval és Yvonne Sadovy de Mitchesonnal, másolati fényképkiállításon mutatott be válogatást John Sadovy 1956-ban készített felvételeiből tavaly október 21. és december 10. között a múzeum Kupolatermében.

A Szabadságharcosok között – John Sadovy fényképei az 1956-os magyar forradalom napjaiból című, nyolcvanöt történelmi felvételt bemutató időszaki kiállításhoz elkészült egy online tárlat, amelyet Magyar Nemzeti Múzeum Országos Muzeológiai Módszertani és Információs Központ munkatársai állítottak össze.

A különleges fotók sok leírással és információval együtt a Nemzeti Múzeum honlapján a virtuális kiállítások között, a MuseuMap Galleryn pedig a Kiállítások menüpontban, az online kiállítások oldalon láthatók magyar és angol nyelven. Kattintson ide a képekért!

John Sadovy (1925-2010), a Life című amerikai képes hetilap számára tudósító, cseh származású fotóriporter 1956. október 29. és november 1. között volt szemtanúja és krónikása az október 23-án kitört magyarországi forradalom eseményeinek.

A fotóriporter világhírűvé vált képei mellett több olyan, Magyarországon korábban be nem mutatott felvétel látható az online kiállításban is, amely bepillantást enged a szabadságharcosok tűzszünet alatti életébe, valamint egy ausztriai menekülttáborban várakozó magyarok világába.

Kapcsolódó cikkek