Megnyílt az ország Pénzmúzeuma

Megnyílt az ország Pénzmúzeuma

Március 15-én, több száz hazai és nemzetközi vendég jelenlétében, hivatalosan is megnyitotta kapuit a Magyar Nemzeti Bank új Látogatóközpontja és Pénzmúzeuma a Széll Kálmán téren.

A közleményben felidézték, hogy a Pénzmúzeumnak otthont adó egykori Postapalota az elmúlt években teljes felújításon esett át, és ezt követően lett kialakítva a több mint 2400 négyzetméter alapterületű pénztörténeti és pénzügyi edukációs kiállítótér. Matolcsy György a jegybank elnöke a rendezvény nyitóbeszédében kiemelte: a március 15-re időzített megnyitónak szimbolikus jelentése van, hiszen már az 1948-49-es szabadságharc hősei által meghirdetett 12 pontban is az önálló nemzeti bank létrehozásának igénye volt az egyik leghangsúlyosabb követelés.

“A Magyar Nemzeti Bank akkor is az ország függetlenségének, önállóságának, szabadságának egyik legfontosabb jelképe volt, és ez máig sem változott”

– jegyezte meg.

Az ünnepségen átadták az MNB első elnökéről elnevezett Popovics-díjat is, amit az idei évben Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára kapott. A kitüntetéssel a jegybank Magyar Leventének az ország hosszútávú gazdasági növekedését segítő munkáját, a hazai vállalkozások és beruházások támogatása terén végzett tevékenységét, valamint a nemzetközi gazdasági kapcsolatok erősítése terén elért eredményeit ismerte el – írták a közleményben.

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója beszédében kiemelte, hogy a magyar muzeológia szempontjából is jelentős mértföldkő a Pénzmúzeum megnyitása.

Fábián Gergely, a Pénzmúzeum vezetője megjegyezte, hogy egy modern múzeumnak 3 alapvető célt kell kitűznie maga elé: ismereteket kell szórakoztatva átadnia, inspirálnia kell, és egy olyan platformként kell szolgálnia, ami összekapcsolja a különböző területek ismeretanyagait. Hergár Eszter, a Pénziránytű Alapítvány vezetője arról beszélt, hogy a Pénzmúzeumban a családok közösen szórakozva mélyíthetik el tudásukat a pénzügyek világában.

Kapcsolódó cikkek