cselló, fotó: pixabay.com

A náci könyvégetésre emlékezik a Fesztiválzenekar

A náci könyvégetésre emlékezik a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) Fischer Iván vezetésével és a Goethe Intézet közreműködésével kedden a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában.

Kedden folytatódik az Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesület (OMIKE) és a BFZ koncertsorozata a Rumbach zsinagógában, ahol a zene mellett az irodalom is fontos szerephez jut.

A budapesti Goethe Intézet támogatásával az 1933. május 10-i náci könyvégetésre emlékeznek Bertolt Brecht, Esther Dischereit és Babits Mihály írásaival.

A szövegeket Takács Nóra Diána, Bíró Kriszta és Hajduk Károly olvassa fel. A zenei programban a Fesztiválzenekar művészei mellett Darvas Ferenc zeneszerző zongorán, míg fia, Darvas Kristóf zeneszerző-zenész harmonikán működik közre. Mint felidézik, Hitler hatalomra jutásával, 1933-ban Goebbels nekilátott a “német szellem ellen való” írók és műveik listába szedésének. A világirodalom jelentős művei tűntek el a könyvtárak polcairól, neves professzorokat fosztottak meg katedráiktól, Thomas Mannt is kizárták a költészeti akadémiáról.

Országszerte szerveztek könyvégetéseket, amelyek május 10-én érték el a drámai csúcsot.

Ekkor Berlinben, a Humboldt Egyetem tövében hatalmas tömeg várta a 20 000 könyv tűzbe vetését. Marx, Heinrich Mann, Erich Kastner, Freud, Remarque, Brecht vagy éppen Carl von Ossietzky írásainak hamuvá válásához SA és SS kórusok szolgáltattak zenét – olvasható a közleményben.

Kapcsolódó cikkek