forrás: pixabay.com

Oscar-jelölt filmek a Szlovén Filmnapokon

Oscar-jelölt filmek a Szlovén Filmnapokon

Szlovénia 2024-es Oscar-nevezettje, a Motorosok című film nyitja a 7. Szlovén Filmnapokat október 26-án a Toldi moziban. Ezt közölték a szervezők.

A vetítés után a közönség találkozhat az egyik főszereplővel, Petja Labovic-csal és a film operatőrével, Janez Stucinnal. Október 27-én Szlovénia idei Oscar-nevezettje, A zenekar lesz műsoron, október 28-án pedig az Ébressz fel című filmet vetítik.

A Szlovén Filmközpont, a BudapestFilm Zrt. és a Szlovén Köztársaság budapesti nagykövetsége együttműködésében létrejött esemény nyitófilmjében 1999 tavaszán két barát egy eldugott faluból útnak indul egy mopeddel.

A nemrég függetlenné vált Szlovénián és Horvátországon keresztül vezető útjuk során csatlakozik hozzájuk egy titokzatos, szökésben levő fiatal lány és egy idős motoros – áll az ismertetőben, amely kitér arra is, hogy a film egyik főszereplője, a Budapestre érkező Petja Labovic a filmben nyújtott alakításáért megkapta a szlovén Vesna Filmfesztiválon a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat.

Október 27-én 20 órakor vetítik Szlovénia idei Oscar-nevezettjét, Matevz Luzar A zenekar című filmjét.

A Cinedays-en és a Pekingi Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb rendező díját, a Szlovén Filmfesztiválon három díjat – köztük a legjobb filmét – elnyert alkotásban egy szlovén fúvószenekar egy osztrák kisvárosba utazik egy zenei fesztiválra. Párhuzamos egyéni történetek mentén a két nemzet habitusa közti különbség is plasztikusan kirajzolódik – áll a közleményben.

Október 28-án 20 órakor lesz műsoron Marko Santic horvát-szlovén rendező Ébressz fel című filmje, mely arra a kérdésre keresi a választ, hogy lehetséges-e megszabadulni a gyűlölettel teli múlt súlyos terheitől.

Kapcsolódó cikkek