Ilyet is láthat a Budapesti Építészeti Filmnapokon

Ilyet is láthat a Budapesti Építészeti Filmnapokon

Helyspecifikus sorozat indul a Budapesti Építészeti Filmnapokhoz (BÉF) kapcsolódva. A vetítéseken olyan filmeket, archív felvételeket, híradókat, audiovizuális dokumentumokat láthat a közönség, amelyek új perspektívából mutatják be Budapest környékeit, segítenek megtalálni elveszett történeteit, elfelejtett szereplőit.

A BÉF+ első helyszíne a Leonardo da Vinci utcai közösségi kert lesz szeptember 3-án. A program a környéket bemutató archív felvételek, híradórészletek vetítésével indul, majd a Corvin variációk című filmet láthatják a nézők Trencsényi Klára rendezésében – olvasható Kortárs Építészeti Központ közleményében. A Corvin variációk a 2003-ban indult Corvin-Szigony Projektet, Közép-Európa egyik legnagyobb és legtöbbet díjazott városfejlesztési projektjét mutatja be, amelynek keretében egy 22 hektár alapterületű városrész teljes átalakulását tervezték Budapest VIII. kerületében, és amellyel együtt járt a terület összes épületének lebontása. Az önkormányzat és a befektetők egyaránt szerették volna felszámolni a nyomornegyedet, így több mint ezer, főleg roma családnak kellett elköltöznie, mert a megújuló területen nem engedhették volna meg, hogy lakást vegyenek vagy béreljenek. A film főszereplői azok a lakók, akiknek el kellett hagyniuk addigi otthonaikat a fejlesztés miatt, és akik felidézik azt az életet, amely az egykori környék közösségeinek mindennapjait jellemezte. Ezek az emberek többé nem találkoznak egymással, csak a filmkészítő által létrehozott rekonstruált közegben.

Ezt a Pillanatnyi 8 című olasz film vetítése követi. A mozi a Városportré/Ideiglenes városok című dokumentumfilm-sorozat része, amelyet a ZimmerFrei kollektíva készített nagyvárosok olyan körülhatárolt helyszínein, amelyek éppen valamilyen változáson, átalakuláson mennek keresztül. Budapest VIII. kerületének címezve a Pillanatnyi 8 egy népszerű környékről szól, ahol a legjelentősebb átalakítások 2006-ban kezdődtek meg a lakók kiköltöztetésével, és az épületek romba döntésével, ennek azonban a világgazdasági válság 2008-ban megálljt parancsolt. A film alkotói arra keresik a választ, hogy milyen sorsot kellene szánni ezeknek a privát vagy közterületeknek, amelyeket jelenleg senki sem használ. A készítők bemerészkedtek az elhagyott telkek, udvarok és lakások közé, hogy feltárják, miként alakítják a lakók saját környezetüket és ezzel együtt a városképet. 
A vetítést eső esetén szeptember 5-én tartják meg.

Kapcsolódó cikkek