Nehéz lesz teljesíteni az IMF-feltételeket

Nehéz lesz teljesíteni az IMF-feltételeket

Fitch RatingsNehéz lesz teljesítenie az új ukrán vezetésnek azokat a várható feltételeket, amelyeket a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szabna bármilyen pénzügyi segélycsomaghoz. Így vélekedett pénteki londoni elemzésében a Fitch Ratings.

A nemzetközi hitelminősítő megerősítette Ukrajna hosszú futamidejű szuverén devizaadósságának mélyen spekulatív, “CCC” besorolását. A megerősítéshez fűzött elemzésében kiemeli, hogy változatlanul nagyok a politikai kockázatok, és a hatalmi átmenet folyamatának “számos potenciális kimenetele” lehet. Ukrajna hozzáférése külső finanszírozási forrásokhoz attól függ, hogy milyen gyorsan tud megalakulni egy olyan kormány, amelyet a lakosság széles köre elfogad, és amely koherens gazdaságpolitikát képes összeállítani. Az átmeneti kormány szeretne ugyan IMF/EU-finanszírozáshoz jutni, ám nehéznek bizonyulhat az IMF-feltételek teljesítése, amelyek között várhatóan szerepel a lakossági földgázárak emelése vagy a költségvetési szigorítás – áll a Fitch elemzésében. Más nagy londoni házak is azt valószínűsítik, hogy az IMF csak feltételrendszerrel kiegészített pénzügyi támogatásra lesz hajlandó. A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének legutóbbi helyzetértékelése szerint nem várható, hogy az IMF eltekintene a támogatás fejében megkövetelt komoly reformoktól, mivel ezek nélkül bármilyen segélycsomag hatástalan lenne. Éppen e kondíciók hiánya volt a fő probléma az Ukrajnának korábban megígért 15 milliárd dolláros orosz finanszírozási csomaggal. A ház londoni elemzőinek várakozása az, hogy az IMF az árfolyam-politikában, az energiaszektorban, a költségvetés kiadási és bevételi oldalán, valamint a bankszektorban kér majd reformintézkedéseket. A valutaalap feltételei között lehet az energiaszektoron belül az áram- és a földgázszolgáltatás tarifáinak emelése és a közműszolgáltató vállalatok által nyújtott nagy ártámogatások eltörlése – jósolták a JP Morgan elemzői.

A ház szerint ugyanakkor valószínű az is, hogy az IMF nem tanúsít majd túlzott szigort, mivel az ukrajnai politikai-társadalmi helyzet változatlanul igen instabil, és az esetleges kemény követelések visszaüthetnek. A JP Morgan szakértőinek számításai szerint az Ukrajnának nyújtandó teljes külső finanszírozási csomag értéke várhatóan 25-30 milliárd dollár lesz csak a következő két évre, de hosszabb távon, a következő hét évben 50 milliárd dollárt jóval meghaladó pénzügyi támogatás is szükségessé válhat. A Fitch Ratings az ukrán adósosztályzat megerősítéséhez fűzött pénteki elemzésében a rendkívül rossz, “CCC” ukrán szuverén devizaadós-osztályzat fő tényezői közé sorolta a gyenge üzleti környezetet, valamint a hazai össztermék (GDP) és az infláció volatilitását. A GDP-kilengésekkel kapcsolatban a cég felidézi, hogy az ukrán gazdaság növekedési üteme a globális pénzügyi válság előtt a túlfűtöttségig felgyorsult, ezt 2008-2009-ben mély recesszió követte, és a 2012-2013-as időszakban is recesszió volt. Mindeközben az ukrán pénzügyi rendszer változatlanul ingatag, a nem teljesítő kinnlevőségek aránya a teljes portfolión belül eléri a 30 százalékot – hangsúlyozza a Fitch elemzése. Ukrajna “CCC” besorolása a legrosszabb szuverén adósosztályzat egész Európában. E minősítési kategória már rendkívüli kockázatokra figyelmezteti a befektetőket az érintett adóssal kapcsolatban. Ukrajnát immár mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő – Moody’s Investors Service, Standard & Poor’s, Fitch Ratings – ebben az adóskockázati sávban tartja nyilván.