Manfred Weber

Manfred Weber: nincs értelme újratárgyalni a Brexitet

Manfred Weber: nincs értelme újratárgyalni a Brexitet

Erről beszélt az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP-) frakció- és EP-választási csúcsjelöltje kedden Berlinben.

A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa pártja és a testvérpárt Kereszténydemokrata Unió (CDU) közös német szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakciójának ülése előtt tett nyilatkozatában kiemelte: a tárgyalások újranyitása azt jelentené, hogy nemcsak az ír-északír határ újbóli fizikai ellenőrzésének elkerülését célzó tartalékmegoldás (backstop) ügyéről kellene tárgyalni, hanem a többi között Gibraltár kérdéséről, a brit és az EU-s állampolgárok helyzetéről, és arról is, hogy “mennyi pénzt kell fizetnie Nagy-Britanniának a kilépésért”.

“Ha valamit újranyitunk, akkor mindent újra megnyitunk”

– mondta Manfred Weber. A brit félnek inkább tiszteletben kellene tartania a Brexit feltételeiről folytatott tárgyalások eredményeként kötött megállapodást, és azt kellene rögzítenie, hogy milyen kapcsolatrendszert kíván kiépíteni az EU-val.

fotó: pixabay.com

A megállapodás több mint két év munkájával kidolgozott “kompromisszum sok érdek között”, és mind a 28 EU-tagállam kormánya elfogadta. Londonnak nem ezt kell megkérdőjeleznie “egyoldalú próbálkozásokkal”, hanem végre tisztáznia kell álláspontját az Egyesült Királyság és az EU Brexit utáni kapcsolatrendszerének kérdésében – fejtette ki a német EP-képviselő.

Mint mondta, hazájában is van “Brexit-párt”, méghozzá az Alternatíva Németországnak (AfD) elnevezésű ellenzéki, jobboldali erő, amely kilátásba helyezte Németország kilépését az EU-ból. Aki ezt “komolyan fontolgatja, milliók sorsával és a kontinens békéjével játszik” – mondta Manfred Weber.

Kiemelte, hogy a CDU/CSU szövetség az AfD-vel szemben a stabilitás és az európai partnerség pártján áll.

Az EP-választáson azt kell eldönteni, hogy van-e jövője a partnerségnek, amely veszélybe került, mert léteznek erők, amelyek “vissza akarnak térni a nacionalizmushoz, és szét akarják szakítani Európát” – mondta az EPP csúcsjelöltje.

Kapcsolódó cikkek