"Nem hagyom magam kiütni az utolsó héten"

"Nem hagyom magam kiütni az utolsó héten"

Hillary Clinton és Donald Trump: Kinek sikerül?Hillary Clinton, a demokraták elnökjelöltje Floridában kampányolva vasárnap kijelentette, hogy kitart, sőt most kezd bemelegedni. Eközben a Las Vegasban kampányoló Donald Trump gyűlésén az egyik szónok Clinton és bizalmas munkatársnője halálát vizionálta. 

A vasárnap Floridában Hillary Clinton – aki az e-mailjei ügyében újraindított nyomozás miatti bizonytalan és feszült légkörben változatlanul erőteljesen kampányol – kijelentette, hogy az elnökválasztás előtti utolsó napokban nem hagyja “kiütni magát”, és leszögezte: “nem állok le most, sőt, éppen most kezdek belemelegedni”. 

Florida úgynevezett ingadozó vagy csatatér állam – vagyis szavazói viszonylag kiszámíthatatlanok, egyszer a demokratákra, másszor a republikánusokra voksolnak – és a győzelem ebben a déli szövetségi államban mindkét elnökjelölt számára létfontosságú. Clinton vasárnapi kampánygyűlésén elsősorban a homoszexuálisok és leszbikusok jogainak támogatói vettek részt. A demokrata párti elnökjelölt ígéretet tett arra is, hogy az újabb e-mail-vizsgálat nem vonja majd el a figyelmét a választási finisben a fontos témáktól.

Közben republikánus vetélytársa, Donald Trump délután Coloradóban, este pedig a nevadai Las Vegasban kampányolt. Beszédében mindkét helyen kétségbe vonta Hillary Clinton becsületességét. A coloradói Greeley városában – amely Denvertől másfélórányi autóútra északra fekszik – , levélben is szavazhatnak a választók, és Trump arra biztatta őket, hogy kérjenek új szavazócédulát és szavazzanak még egyszer. 

Las Vegasban pedig, mielőtt Trump pódiumra lépett, a kampánygyűlésen megjelenteket egy felkért szónok, Wayne Allyn Root konzervatív rádiós kommentátor tartotta szóval. Root egy adott pillanatban azt fejtegette, arról fantáziál, hogy Hillary Clinton és bizalmas munkatársnője, Huma Abedin úgy végzi majd, mint Thelma és Louise az azonos című film két főhőse. A Thelma és Louise Ridley Scott 1991-ben bemutatott filmje, amely egy vidám pincérnőről és egy mindenbe belefáradt háziasszonyról szól, Susan Sarandonnal és Geena Davisszel a főszerepben. A két nő autóval indul neki Arkansas államból a déli határ felé, közben egy sor bűncselekményt követnek el, és végül egy szakadékba hajtanak autójukkal, és mindketten halálukat lelik. Amikor a rádiós újságíró a Thelma és Louise című filmet említette, a kampánygyűlésen résztvevők – az amerikai médiumok tudósításai szerint – üdvrivalgásban törtek ki.