Nagy értékű védelmi szerződés a Pentagonnal

Nagy értékű védelmi szerződés a Pentagonnal

Több, mint három milliárd dollár értékű beszállítói szerződést köt a washingtoni védelmi minisztérium a Boeing céggel nagy hatótávolságú rakéták elleni rakétarendszer kifejlesztéséről és legyártásáról. Ezt a Pentagon, valamint a repülőgépipari és védelmi vállalat közölte pénteken.

A tárca tájékoztatása szerint a Boeinggel 3,48 milliárd dollár értékű, hét évre szóló szerződést kötnek interkontinentális rakéták elleni védelmi rendszer kifejlesztéséről, elkészítéséről és felépítéséről. A Boeing, amely egyik versenytársával, a Northrop Gummannal társulva indult a beszerzésre kiírt pályázaton a szerződés elnyerésével megőrizte vezető beszállítói pozícióját a nagy hatótávolságú rakéták elleni amerikai rakétapajzs működtetése terén, hiszen már a program 2001-es beindítása óta beszállító volt. A Boeing a Lockheed Martin és a Raytheon cégek alkotta konzorciummal szemben nyerte el az újabb megbízást.
    
Boeing gép

Az amerikai rakétapajzs vegyes sikerrel működött beindítása óta, 2010-ben elfogó rakétákkal végzett két kísérlet is kudarcot vallott. Ráadásul egyes berendezések meghibásodása miatt a program eredeti költségvetését is túllépték, emiatt a Pentagon immár elvárja a beszállítóktól, hogy maguk viseljék az ilyen többletköltségeket.