Továbbra is titok a nászút helyszíne

Továbbra is titok a nászút helyszíne

nászútNászút, de hová?

A lázas találgatások ellenére még szombaton is hétpecsétes titokként őrizte az udvar Vilmos herceg és felesége, Katalin cambridge-i hercegnő nászútjának helyszínét.

A brit trón jövendő várományosa, tízévi ismeretség és legalább nyolcévi udvarlás után előző nap esküdött örök hűséget polgári származású kedvesének a londoni Westminster-apátságban. A szertartást óvatos becslések szerint is kétmilliárd tévénéző kísérte figyelemmel. Az átlagos nagy-britanniai nézettséget szakértők huszonöt milliósra taksálták.

A National Grid, a brit országos energiaelosztó hálózat szombati adatai szerint a ceremónia kulcspillanataiban kétezer-négyszáz megawattal, azaz egy nagyobb atomerőmű teljes névleges teljesítményével ugrott meg a brit háztartások áramigénye, jelezve az egyszerre bekapcsolt tévékészülékek hatalmas számát. Ez nem sokkal marad el az eddigi, kétezer-nyolcszáz megawattos rekord fogyasztási kiugrástól, amelyet az 1990-es labdarúgó-világbajnokság angol-német elődöntőjének végén, az angol válogatott bár elvesztett tizenegyespárbaj idején mértek.

Vilmos és KATE

A boldog pár

Szombatig azonban a mindenre kíváncsi brit alattvalók és a világ közvéleménye nem kapott választ arra a kérdésre, hogy Vilmos és Katalin hova utazik nászútra. A helyszínről az eljegyzés és az esküvői dátum tavaly novemberi bejelentése óta találgatások özöne lepi el a sajtót, és a lehetségesnek tartott úti célok skálája gyakorlatilag az egész világot átíveli. Visszatérően felmerül például a karib-tengeri Mustique szigete, ahol a fiatal pár több romantikus vakációt is eltöltött, de ugyanígy szerepel a “biztos” értesülések között Jordánia, ahol Katalin hercegnő gyermekkorában, az akkoriban a British Airways légitársaságnál dolgozó édesapja szakmai kiküldetésének idején három évig élt -, valamint Kenya, Tanzánia, Ausztrália és a Seychelle-szigetek is.

Az igazán zavartalan, fotósmentes együttlétet a királyi család egykori magánjachtja, a Britannia jelentené, amelyen a brit uralkodóház számos tagja töltötte nászútját, ám az 1953-ban vízre bocsátott hajót, amely összesen kétmillió kilométert tett meg a világtengereken, 1997 végén leszerelték, és költségtakarékossági megfontolásokból nem építettek újat.

Paddy Harverson, Vilmos herceg és édesapja, Károly trónörökös közös londoni hivatalának kommunikációs igazgatója szombaton a BBC-nek csak annyit mondott, hogy “mindenkinek jogában áll zavartalanul tölteni nászútját”. A fiatal hercegi pár és hozzávetőleg háromszáz meghívott barátja szombat hajnalig tartó “retrodiszkóval” ünnepelte a frigyet a Buckingham-palotában, a királyi család elsőszámú londoni rezidenciáján. Vilmos herceg nagymamája, a 85 esztendős II. Erzsébet királynő, 90 éves férje, Fülöp edinburghi herceg társaságában, még időben elhagyta a helyszínt. Ezt jelezte, hogy a palota felett péntek este óta a brit lobogó leng, és nem a Royal Standard, a királyi ház zászlaja, amely az uralkodó jelenlétét hirdeti.

Vilmosék és Harry

A szerelmesek Harryvel

Az éjjeli mulatozás egyik fő attrakciója Harry hercegnek, Vilmos öccsének “hivatalos” köszöntője volt, bár szombatig erről sem szivárogtak ki részletek. Harry a trónörökösi báty esküvői tanúja volt, és e minőségében mondta el köszöntőjét. Ezt a királyi protokollosok állítólag rettegve várták, tekintettel arra a közismert tényre, hogy Harry nyilvános megszólalásai során nem feltétlenül ragaszkodik az udvari szótár kimért fordulataihoz, és hajlamos kitérőket tenni kevésbé szalonképes, tömörebb megfogalmazások felé.

Harry az esküvő előtt nem sokkal, a BBC-nek adott nyilatkozatában még rá is játszott e félelmekre, mondván, bátyjának néhány barátjával közösen írta az esküvői köszöntőt, amelynek elhangzása után az egyébként is erősen kopaszodó Vilmosnak “valamivel még kevesebb haja lesz”. “Megszurkáljuk néhányszor, zavarba hozzuk … kicsit tovább ritkítjuk a haját” – üzente akkor még agglegény testvérének nevetve a szabadszájú tanú.