Kadhafi nem költözne, de békülne, feltételekkel

Kadhafi nem költözne, de békülne, feltételekkel

KadhafiMoammer Kadhafi

Békülékeny hangnemben közölte Moammer Kadhafi líbiai vezető szombaton, hogy kész tűzszünetet kötni és tárgyalásokat folytatni, feltéve, ha a NATO leállítja az észak-afrikai arab ország elleni légicsapásait. 

Kadhafi a líbiai televízióban szombat hajnali, élőben közvetített, 80 perces beszédében leszögezte, hogy nem áll szándékában lemondani vagy elhagyni az országot. Úgy vélte, hogy a líbiaiak meg tudják oldani a problémáikat, ha a NATO-csapások véget érnek.

“Líbia kész tűzszünetet kötni, de a tűzszünet nem lehet egyoldalú” – mondta. “Elsőként mi fogadtunk el tűzszünetet, de a keresztes NATO támadása nem állt le. A béke ajtaja nyitva áll”

lázadók

Az elnökbuktató tunéziai és egyiptomi tüntetéseken felbuzdulva Líbiában február közepén lázadás tört ki Kadhafi közel negyvenkét éve tartó uralma ellen, amit a tripoli kormányzat fegyveres erővel próbál leverni. Nyugati országok katonai koalíciója ENSZ-felhatalmazás alapján légitámadásokat hajt végre a líbiai kormányerők ellen a polgári lakosság védelmében. A művelet irányítását március végén átvette a NATO. Mindez azonban máig sem vezetett el Kadhafi bukásához, jóllehet egyesek ezt remélték. Kadhafi beszédében úgy vélte, hogy a NATO légicsapásai és tengeri járőrözése túlterjeszkedik az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatában foglalt jogosítványokon. Felszólította az állandó BT-tag Oroszországot és Kínát, valamint a Líbiával baráti viszonyt ápoló afrikai és latin-amerikai országokat, szorgalmazzák, hogy a BT újra tekintse át a határozatot, annak alkalmazását.

Kadhafi szombati beszédének hangneme erősen elütött korábbi beszédeitől, amelyekben patkányoknak nevezte a lázadókat, és azt ígérte, házról házra levadásszák őket. A líbiai vezető most fegyverletételre biztatta a lázadókat, úgy vélve, a líbiaiaknak nem kellene egymás vérét ontaniuk. A hatalma ellen kitört lázadást pedig zsoldosok és külföldiek számlájára írta.

Kadhafi lázadója

Kadhafi figyelmeztette a NATO-t, hogy ha nem hajlandó tárgyalni, a “líbiai nép” ellenállást fog tanúsítani, és meghalni is hajlandó azért, hogy visszaverjék a – mint fogalmazott – “terrorista támadásokat”. A líbiai vezető leszögezte, nem mond le és nem hagyja el a hazáját. “Senki sem kényszeríthet az országom elhagyására, senki sem mondhatja nekem, hogy ne harcoljak az országomért.” A líbiai állami televízió később közölte, hogy a Kadhafi-beszéd idején a NATO harci gépei a tévészékház melletti épületet bombázták. A tévécsatorna értelmezése szerint ez azt jelenti, hogy “Kadhafi maga is célpont”.