Gúnyolódással fűszerezte újévi köszöntőjét

Gúnyolódással fűszerezte újévi köszöntőjét

Putyin a TV-benVlagyimir Putyin orosz kormányfő szombaton újévi köszöntőt intézet Oroszország minden lakosához, köztük azokhoz is, akik bírálják eddigi 12 évi hatalmát és ellenzik újabb elnöki ambícióját. 

Putyin jóllétet és felvirágoztatást kívánt mindenkinek, az ország “valamennyi állampolgárának, tekintet nélkül politikai meggyőződésére, beleértve azokat is, akik a baloldali erőkkel rokonszenveznek, továbbá azokat, akik a jobb oldalon helyezkednek el, alul, felül, vagy ahogy akarják”. A mondat burkolt szexuális utalása az oroszban egyértelmű az AP megjegyzése szerint.
    
Putyin gyakorta fogalmaz nyersen, különösen akkor, amikor politikai ellenfelein köszörüli nyelvét. Beszólásai, és közönséges kifejezésekkel tarkított beszédei azt a képzetet hívatottak kelteni, hogy a nép egyszerű gyermeke – teszi hozzá a hírügynökség. Mindazonáltal a közelmúltbeli gúnyolódásai a tüntetőkön visszafelé sültek el. Azt mondta, hogy a tüntetőkön viselt fehér szalagok kondomra emlékeztetik. A tüntetők a következő demonstrációjukon elégtételt vettek rajta. Olyan posztert vittek magukkal, amelyen Putyin fejét egy sálba csavarták. Egy másik transzparensen Putyin és egy kondom volt látható, ezzel a felirattal: “Vigyázat! Csak egyszer használható…”
    
Putyint 2000-ben választották először elnöknek, majd 2008-ban kormányfőként maradt hatalmon és jövő márciusban újra indul az elnökválasztáson.
    
A december 4-i parlamenti választásokon az ellenzék vádjai szerint csalások történtek, emiatt példa nélküli tüntetések zajlottak azóta országszerte. Putyin visszatérése a Kreml falai közé az AP szerint bizonyosnak tűnik, de a nyomás nem fog enyhülni, hogy bizonyítson, szabad választásokon és tisztességes eszközökkel is képes nyerni.