Így teljesítettük az áldozatsegítéssel kapcsolatos uniós elvárásokat

Így teljesítettük az áldozatsegítéssel kapcsolatos uniós elvárásokat

Magyarország időarányosan túlteljesítette az áldozatsegítéssel kapcsolatos európai uniós elvárásokat. Ezt mondta az igazságügyi miniszter közösségi oldalán pénteken.

Varga Judit azt írta,

az EU igazságügyi minisztereinek pénteki egyeztetésén beszámolt a magyar áldozatsegítő rendszer fejlődéséről.

Ismertette, a tavaly elfogadott 2020-2025 közötti uniós áldozatsegítési stratégia legfontosabb célkitűzései között szerepel a hatékony kommunikáció az áldozatokkal és biztonságos környezet biztosítása az áldozatoknak a bűncselekmény bejelentéséhez, a legkiszolgáltatottabb áldozatok támogatásának és védelmének javítása, az áldozatok kárenyhítéshez való hozzáférésének megkönnyítése, a releváns szereplők közötti együttműködés és koordináció javítása, valamint az áldozatok jogainak megerősítése a nemzetközi színtéren.

“Az áldozatsegítés évének eredményeire alapozva az Igazságügyi Minisztérium túlteljesítette ezeket az elvárásokat”

– hangsúlyozta Varga Judit, majd közölte, hogy Magyarországon bevezették az áldozatok közvetlen elérésén alapuló, úgynevezett “opt-out” modellt, a szándékos, erőszakos bűncselekmények áldozatainak kárenyhítésénél eltörölték a rászorultsági feltételt, három hónapról egy évre emelték a kárenyhítési igényérvényesítésre vonatkozó időkorlátot, valamint a krízishelyzet oldására szolgáló azonnali pénzügyi segély igénybevételének határidejét nyolc napra emelték.

A tárcavezető hozzátette, az Igazságügyi Minisztérium sorra nyitja meg megyei áldozatsegítő központjait, az országos hálózatot dinamikusan építik ki.

“A hatékony és teljeskörű szolgáltatás érdekében pedig együttműködési megállapodásokat kötnek állami, civil és egyházi szervezetekkel”

– jegyezte meg.

Varga Judit a megkezdett munka folytatását ígérve úgy fogalmazott:

“Ne felejtsék, van segítség!”.

Kapcsolódó cikkek