Oroszország kész segíteni

Oroszország kész segíteni

rajzfigurák tolják fel az eurót egy dombon

Ezt Arkagyij Dvorkovics, az orosz kormány gazdasági tanácsadója hétfőn újságíróknak jelentette be Moszkvában. “Eddig nem volt formális kérés az EU részéről, de ha kérik, akkor az (orosz) pénzügyminisztérium, a központi bank, a kormány komolyan fontolóra veszi a támogatás lehetőségét” – idézte Dvorkovicsot a Reuters hírügynökség. Az orosz kormány már megbeszéléseket folytatott más felzárkózó gazdaságú országok vezetőivel is az euróövezet megsegítéséről.

Arkady Dvorkovich

Arkady Dvorkovich

A múlt szerdai euróövezeti csúcsértekezleten elhatározták, hogy az euróövezeti mentőalap (EFSF) kölcsönzőképességét a mostaninak a négy-ötszörösére, akár egybillió (ezermilliárd) euró környékére növelik egyebek közt oly módon is, hogy célzott közös alapokat (SPV) hoznak létre állami és magánbefektetőkkel, illetve az IMF-fel. Ide várják a nagy devizatartalékkal rendelkező országok befektetéseit, de a részletek kidolgozása még hátravan. 

Az illetékes központi bankok adatai szerint Oroszországé nagyságra a világ harmadik devizatartaléka, ötszáztizenhatmilliárd dollárt ért szeptember végén. Ugyanakkor az első helyezett Kína devizatartaléka 3,2 billió dollár volt, a második helyezett Japáné június végén 1,138 billió dollár.