Lengyelország a térképen, fotó: pixabay.com

Megválasztották Donald Tuskot a fő lengyel ellenzéki párt elnökének

Megválasztották Donald Tuskot a fő lengyel ellenzéki párt elnökének

A Polgári Platform (PO) elnöke lett a volt lengyel miniszterelnök, az Európai Néppárt (EPP) elnöke a párton belüli tisztújító szavazás vasárnap ismertetett eredménye szerint.

Tusk egyetlen jelöltként pályázott az elnöki posztra, miután a lehetséges fő riválisa, Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester, a PO egyik alelnöke, szintén pályázott, de később lemondott a jelöltségről.

“A 240 regionális választóbizottságban szombaton lebonyolított szavazás során több mint 11 000 párttag voksolt Tuskra, ami 97,4 százalékos támogatottságot jelent”

– közölte vasárnap délelőtti sajtóértekezletén a PO választási biztosa, Dorota Niedziela.

Tuskot a PO országos tanácsa július elején választotta meg az egyik alelnöknek, és a tisztújító szavazásig megbízta a párt irányításával. Ő akkor arra tett ígéretet, hogy megerősíti a PO-t a következő, 2023-ban esedékes hazai parlamenti választásokra. A PO-nak októberben átlagosan 28 százalékos támogatottsága volt országosan, míg a kormányzó Jog és Igazságosságé (PiS) 38 százalékos volt. Tusk júliusban, amikor átvette a párt irányítását az alelnöki posztra visszalépő Borys Budkától, bejelentette, hónapokon belül távozik a EPP elnöki posztjáról. Az európai pártcsalád új elnökét a tervek szerint jövő áprilisban választják meg.

Kapcsolódó cikkek